ny3-sykepleiere-matte-F - Sykepleierstudenter sliter med medisinregning

To av tre studenter ved sykepleierutdanningen på Høgskolen i Oslo strøk i fjor på matteprøven som skal sikre at de måler riktig dose medisiner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Førsteårsstudentene økte strykprosenten kraftig til 65,4 på den obligatoriske prøven. De må få alle medisinregnestykkene rett for å stå, men matematikken er på ungdomsskolenivå, skriver studentavisa Universitas.

– Man kan ta liv dersom man regner ut medisindosene feil. Det bør vurderes å gjøre undervisningen av medisinering mer praktisk rettet, framfor kun utregninger på papiret. Da vil de kanskje få en bedre forståelse av prinsippene, sier studentrådsleder Ingrid Korneliussen ved sykepleierutdanningen til Dagsavisen torsdag.

Norsk Pasientskadeerstatning har registrert 155 tilfeller av skadelig feilmedisinering siden 2004, hvor 71 saker gjelder rene doseringsfeil eller forvekslinger mellom to pasienter.

Høyre mener det må innføres inntakskrav i sykepleierstudiet i norsk, matematikk og engelsk på linje med det vi har i lærerstudiet.

– Dette er for å sikre at de som begynner på sykepleierstudiet har tilstrekkelige kunnskaper i matematikk til å ha en reell sjanse til å gjennomføre studiet og få hevet statusen til utdanningen, sier Bent Høie (H), som leder Stortingets helsekomité, til NTB.

Høie sier at tallene beviser det som har vært partiets bekymring.

– På enkelte studiesteder har det vært en nivånedgang blant sykepleierstudentene som til slutt vil ha betydning for kvaliteten i helse- og omsorgssektoren. Målsettingen vår med å gjøre dette er å få flere som klarer å gjennomføre studiene og flere flinke elever fra videregående skole som søker seg til sykepleierutdanning, sier Høie. (©NTB)