HEMMELIGE TERRORAVHØR: En nederlandsk dommer og fem nederlandske forsvarsadvokater er i Norge for å avhøre en tamil som er bosatt i Norge.  (Foto: TV 2)
HEMMELIGE TERRORAVHØR: En nederlandsk dommer og fem nederlandske forsvarsadvokater er i Norge for å avhøre en tamil som er bosatt i Norge. (Foto: TV 2)

Norsk tamil i hemmelige terroravhør

Ble avhørt av nederlandske myndigheter i Oslo tingrett onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En norsk tamil måtte onsdag forklare seg bak lukkede dører for nederlandske myndigheter i et rettslig avhør i Oslo tingrett.

Den nederlandske delegasjonen på vei inn i rettssal 250 i Oslo tingrett, der den norske tamilen ble avhørt onsdag.
Den nederlandske delegasjonen på vei inn i rettssal 250 i Oslo tingrett, der den norske tamilen ble avhørt onsdag.
En nederlandsk dommer og fem nederlandske forsvarsadvokater er i Norge for å avhøre tamilen, som er bosatt i Norge.

Tamilen skal avhøres i to dager, og utpekes av flere som en sentral lederskikkelse i Tamiltigrene (LTTE).

I Norge kan LTTE operere fritt, men i USA, Australia og EU regnes de som en terrororganisasjon og er oppført på terrorlistene.

Tamiltigrene har stått på EUs terrorliste siden 2006, og finansiell støtte til organisasjonen regnes som et straffbart forhold i Nederland.

PST bekrefter bistand

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å kommentere den hemmeligholdte saken, men bekrefter overfor TV 2 at de har bistått nederlandsk politi med avhøret i tingretten.

Det er etterforskningen av en terrorfinansieringssak, der sju Tamiltigre ble arrestert i fjor, som har ført nederlenderne til Norge.

I april i fjor slo nederlandsk politi mot 16 ulike adresser, og gjorde omfattende beslag etter at den nasjonale sikkerhetstjenesten AIVD i lengre tid hadde gransket mulig finansiering av LTTE fra Nederland.

LTTEs 52 år gamle «regnskapssjef» og den antatte LTTE-sjefen i Nederland (46) var blant de pågrepne.

Ifølge nederlandske rettsdokumenter holder LTTE i Nederland den tamilske minoriteten i landet «i et jerngrep».

De som ikke gir pengestøtte til LTTE trues med represalier, heter det videre i de nederlandske rettsdokumentene, ifølge NRC Handelsblad.

LES OGSÅ: Hevder Tamiltigrene driver med utpressing i Norge

Var kjent med terroravhør

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet sier til TV 2 at han ikke tror andre land oppfatter Norge som en frihavn for terrorister.

Statssekretær Pål Lønseth.
Statssekretær Pål Lønseth.
Han bekrefter at han var kjent med den nederlandske saken og avhøret i Oslo tingrett.

– Jeg er glad for at det internasjonale politisamarbeidet fungerer i slike saker, og er glad for at det legges til rette for et slikt avhør, sier Lønseth.

– Men er du bekymret for at den nederlandske terrorsaken har forgreininger til Norge?

– Man skal alltid være oppmerksom på at det kan skje terrorfinansiering fra Norge. Det er jeg sikker på at det gjør. Men det er politi og påtalemyndighet som må forfølge det. Og vurdere fra sak til sak om det er grunnlag for etterforskning og straffeforfølging av personer som befinner seg i Norge, svarer statssekretæren.

Tror miljøet følges tett

– Hva er den største utfordringen ved at Tamiltigrene ikke regnes som en terrororganisasjon i Norge, men i store deler av Europa?

– Jeg vet ikke om jeg vil klassifisere det som et problem, fordi jeg er sikker på at PST og påtalemyndigheten følger disse miljøene tett og vurderer om det er grunnlag for bekymring i forhold til terrorfinansiering.

– Men mange land vil anse Norge som en slags frihavn for Tamiltigrene, som de mener er en terrororganisasjon. Er det politisk problematisk?

– Det er problematisk hvis Norge anses som et fristed. Men jeg tror ikke det oppleves sånn fordi Norge har gjort en betydelig innsats i forhold til bekjempelse av terrorfinansiering og terror, også begått på fremmed jord.

– Norsk politi og påtalemyndighet følger sakene tett, og jeg har full tillit til at de treffer de tiltak som er nødvendig, sier statssekretær Pål Lønseth til TV 2.

BAKGRUNN: Norge kritisert for kontakten med LTTE