cargonet-rettssak - CargoNet nekter straffskyld

CargoNet nektet straffskyld for Sjursøya-ulykken da rettssaken mot selskapet startet i Oslo tingrett onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste av de 13 pårørende og skadde etter ulykken er til stede i retten for å følge saken. De krever oppreisningserstatning fra CargoNet. Kravet vil ligge i størrelsesorden fra 75.000 til 1 million kroner, ifølge de pårørendes talsperson Leif Erik Nordmo.

Nordmo, som mistet sin far i ulykken, sier til NTB at han ser fram til å få avsluttet saken.

Ulykken skjedde i mars i fjor da et sett med 16 jernbanevogner trillet ukontrollert ut fra godsterminalen på Alnabru i Oslo. Like før Sjursøya sporet ni av vognene av. Resten av togsettet nådde fram til Sjursøya og braste inn i en konteinerterminal. Tre mennesker mistet livet og fire ble skadd.

Statsadvokaten i Oslo ila Jernbaneverket en foretaksstraff på 15 millioner kroner etter ulykken. Jernbaneverket vedtok boten. CargoNet fikk en foretaksbot på 7 millioner kroner, men har ikke godtatt den. Dermed ble det rettssak. Saken ventes ferdig 1. juni.

Partene er enige om hendelsesforløpet, men uenige om den rettslige forståelsen. Aktor i saken, politiadvokat Carl Graff Hartmann, brukte mye tid i retten onsdag på å gå gjennom sakens realiteter. (©NTB)