FÅR NYTE NORGE: Mannskapet på kongeskipet Norge skal bare seile i hjemlandet under 2011 sesongen. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
FÅR NYTE NORGE: Mannskapet på kongeskipet Norge skal bare seile i hjemlandet under 2011 sesongen. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)

Kongeskipet klart for sommeren

Årets sesong for kongeskipet Norge er offisielt i gang når kong Harald embarkerer skipet torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I år skal Norge kun seile i norske farvann, og et av høydepunktene blir kongeparets fylkestur til Troms.

På tokt med kronprinsparet

– I motsetning til i fjor skal vi i årets sesong bare seile i Norge. Første høydepunkt er kongeparets fylkestur til Troms syvende til niende juni. Vi skal også på offisielle tokt med kronprinsparet, blant annet i forbindelse med deres fylkestur til høsten. Der er ikke planene offisielle ennå, sier skipssjef Frank Bondø til NTB.

Les også: Full mann krasjet med kongeskipet

Kongeparet innleder fylkesbesøket til kommunene Ibestad, Gratangen, Lavangen, Berg og Lenvik. I Lavangen kommune vil kongeparet 8. juni holde en mottakelse på kongeskipet. Ti personer fra hver av kommunene kongen og dronningen skal besøke, får komme om bord.

Behandles av Forsvaret

Kongefamilien bruker kongeskipet både ved private og offisielle anledninger.

Skipet var en gave fra det norske folk til kong Haakon i 1947. Det er i dag kong Harald som eier skipet, men en kongelig resolusjon fra 1947 fastsetter at skipet skal bemannes, drives og vedlikeholdes av Forsvaret. (©NTB)