MINDRE Å RUTTE MED: Nordeas økonomer oppfordrer nordmenn til å være mer forsiktige med kredittkortet. Illustrasjonsfoto. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
MINDRE Å RUTTE MED: Nordeas økonomer oppfordrer nordmenn til å være mer forsiktige med kredittkortet. Illustrasjonsfoto. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

– Nordmenn bør forvente trangere tider

Raskere renteoppgang, dyrere mat og et markert fall i boligprisene etter 2012. Nordeas økonomiske eksperter tror nordmenn flest går trangere tider i møte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utsikter til en kraftigere lønnsvekst trekker i motsatt retning, men festen er snart over for norske forbrukere. I en fersk rapport om de økonomiske utsiktene i årene som kommer, påpeker Nordea Markets at arbeidsledigheten vil fortsette å falle, men at den lave inflasjonen, som er spesiell for Norge, står for fall.

– Etter våre vurderinger bygger det seg nå opp et visst inflasjonspress som vil endre situasjonen utover høsten, mener sjeføkonom Steinar Juel.

Han slår fast at forbrukerne må regne med en sterk økning i matvareprisene framover, og får følge av kollega Erik Bruce:

– Det er bare et spørsmål om tid før prisene vil øke. Relativt god forbruksvekst framover vil gjøre det lettere for butikkene å øke prisene utover året, skriver Bruce i rapporten.

Nordea Markets konkluderer med at inflasjonen vil bli høyere enn Norges Bank har lagt opp til, noe som igjen vil føre til hurtigere renteoppgang enn anslått. Ifølge banken vil styringsrenten om to år være på 4,5 prosent. Det vil i sin tur få følger for boligprisene. (©NTB)