Andre Villas Boas. (Foto:  /Afp)
Andre Villas Boas. (Foto: /Afp)

«Den nye Mourinho» i søkelyset før Europaliga-finalen

Én mann stjeler showet foran morgendagens helportugisiske finale i Europaligaen mellom Porto og Braga: Andre Villas-Boas, bedre kjent som den nye Jose Mourinho.

Se den helportugisiske Europaligaen-finalen Porto-Braga på TV 2 Zebra og TV 2 Sumo fra klokken 20.00 med Davy Wathne som programleder og Portugal-ekspertene Kasper Wikestad og Asbjørn Myhre i studio.
Du kan også følge kampen minutt for minutt i vårt livesenter.

Dublin (TV 2 Sporten): Onsdag kveld spilles finalen i Europaligaen, og for første gang i historien blir det et helportugisisk oppgjør når Porto og Braga møtes i Dublin.

– Veldig lik Mourinho
33 år gammel kan han bli tidenes yngste trener som vinner av en europacupfinale - men det er ikke bare det som gjør Andre Villas-Boas spesiell.

Jeg ser ikke på dette som et enmannsshow. Fotball handler ikke om en person.

Porto-treneren har Jose Mourinho som læremester - og likhetene med The Special One er mange.

– De er veldig like, Mourinho og Villas-Boas, sier den portugisiske TV-personligheten Henrique Mateus i TVI.

Ingen av de har noen stor spillerkarriere - og begge ble introdusert til treneryrket av Bobby Robson. I syv år var Villas-Boas en del av Mourinhos støtteapparat i Porto, Chelsea og Inter.

– Jeg skjønte rollen min fra starten av, og prøvde å fylle den med maksimal profesjonalisme, sier Andre Villas-Boas.

– Ikke et enmannsshow
Mot Braga i Dublin kan Villas-Boas kopiere Mourinhos første europacupseier med Porto - åtte år etter læremesteren.

– Jeg ser ikke på dette som et enmannsshow. Fotball handler ikke om en person. Fotball handler om kollektiv kompetanse, påpeker den karismatiske treneren.

Men han tror ikke det er mulig å vinne også Champions League med Porto neste år - slik Jose Mourinho gjorde i forrige tiår.

– Jeg tror ikke det. Det som skjedde den gangen var veldig, veldig spesielt og det er vanskelig å slå det, sier Villas-Boas.

Se reportasje i videovinduet øverst.

Porto startet sin vei mot finalen ved å vinne gruppe L, for deretter å avansere videre tter å ha vunnet mot Sevilla sammenlagt. I åttedelsfinalen ventet CSKA Moskva, som ble lett match for portugiserne. Dermed stod kvartfinalen for tur, hvor Porto vant hele 10-3 over to kamper mot Spartak Moskva. Også i semifinalen var André Villas-Boas' menn uslåelige, og kunne glede seg til finale etter å ha slått ut Villarreal.

TV 2 Play: Se Portos vei til finalen her

Braga på sin side røk ut i Mesterligaen i gruppespillet og møtte dermed Lech i Europaligaens sekstendelsfinale, som de slo 2-1 sammenlagt. I åttedelsfinalen avanserte det portugisiske laget mot selveste Liverpool etter to sterke kamper og 1-0 totalt. Deretter ventet Dianmo Kiev i kvartfinalen, som endte 1-1 i Bragas favør, og bortemålet sikret portugiserne helportugisisk semifinale mot Benfica. Med nok et viktig bortemål og 2-2 sammenlagt, var finalen en realitet.

TV 2 Play: Se Bragas vei til finalen her

Europaligaens finale skal spilles i Dublin på flunkende nye Aviva Stadium. Arenaen ble ferdigstilt i 2010 og har plass til 50 000 tilskuere.

TV 2 Play: Se presentasjon av finalebyen Dublin og Aviva Stadium her

Europaligaen i altomfotball.no: Terminliste | Statistikk