STØTTER MEDVEDEV: Forretningsmannen Mikhail Prokhorov ønsker å bygge opp ett parti som skal støtte en ny presidentperiode for Dmitrij Medvedev. (Foto: MIKE SEGAR/Reuters)
STØTTER MEDVEDEV: Forretningsmannen Mikhail Prokhorov ønsker å bygge opp ett parti som skal støtte en ny presidentperiode for Dmitrij Medvedev. (Foto: MIKE SEGAR/Reuters)

Russisk milliardær vil lede russisk parti

Den russiske milliardæren Mikhail Prokhorov ønsker å lede et parti som støtter en ny presidentperiode for Dmitrij Medvedev.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prokhorov sa mandag at han ønsker å lede og bygge opp partiet Den rette sak, som er et lite parti med forretningsvennlig profil. Det er det første inntoget i russisk politikk av en mektig forretningsmann siden den tidligere oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij ble fengslet og fratatt formuen.

Prokhorov har en formue på over 126 milliarder kroner og er Russlands nest rikeste mann, ifølge tidsskriftet Finans.

LES OGSÅ: Medvedev til kamp mot narkotika

Han sier han ønsker partiet skal klare å bli nest størst i valget til nasjonalforsamling i desember. Han utpeker ingen hovedmotstander, men det dominerende partiet i Russland er Forent Russland, ledet av statsminister Vladimir Putin.

LES OGSÅ: Presidenten slo seg løs til discomusikk

Mange antar at Putin stiller i presidentvalget i mars, mens Den rette sak har bedt president Medvedev om å stille til gjenvalg. Partiet kan dermed bli en plattform for Medvedev, som ikke har et eget parti å lede, og bety en mulighet til å utfordre Putin.

LES OGSÅ: Døgnvill Medvedev avskaffer vintertid

Kritiske røster imidlertid utspillet også kan være Kremls forsøk på å gi et skinn av reell politisk konkurranse i valget. (©NTB)