ny1-jordbruk-oppgj - Bøndene får 1,42 milliarder

Årets jordbruksoppgjør har en ramme på 1,42 milliarder kroner. Bondeorganisasjonene krevde i utgangspunktet 2,6 milliarder fra staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi gikk inn i forhandlingene med et tydelig krav om et skikkelig inntektsløft. Kravet er ikke innfridd, men dette er så langt det var politisk mulig å komme, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag.

Etter dager med uformell kontakt møttes Jordbrukets forhandlingsutvalg i Landbruksdepartementet mandag morgen. Der tilbød staten å øke rammen med 420 millioner kroner utover det opprinnelige tilbudet på 1 milliard.

Tilbudet var ikke godt nok for Norsk Bonde- og Småbrukarlag som valgte å si nei til formelle forhandlinger med staten. Norges Bondelag trakk motsatt konklusjon, og kom mandag ettermiddag til enighet med staten.

Bjørke understreker at det var svært krevende forhandlinger, men at Bondelaget klarte å forhandle fram et grunnlag for en inntektsvekst på 25.000 kroner per årsverk.

-10.000 kroner utover statens tilbud ble resultatet av forhandlingene. I tillegg har vi gjennom flyttingen av midler klart ytterligere 2.000 kroner i direkte inntektseffekt for bonden, sier Bondelagets leder. (©NTB)