17 år gamle Simen Johnsen fra Karasjok har tatt turen til Kjeller for å ta flysertifikatet. Fredag besto han eksamen.  (Foto: Vidar Sandnes/rb.no/ANB)
17 år gamle Simen Johnsen fra Karasjok har tatt turen til Kjeller for å ta flysertifikatet. Fredag besto han eksamen. (Foto: Vidar Sandnes/rb.no/ANB)

Simen (17) tok lappen i lufta

Hadde du våget det på fredag den 13?

Han er en av landets yngste flygere: 17 år gamle Simen Johnsen reiste fra Finnmark til Kjeller for å ta flysertifikatet.

Til tross for at det var fredag den trettende kunne 17 år gamle Simen Johnsen fra Karasjok puste lettet ut da han landet på Kjeller flyplass fredag ettermiddag, skriver rb.no

– Dere kan fint gratulere, dette gikk veldig bra, roper sensor Bjørn Strøm ut av flyvinduet.

I en drøy time har 17-åringen flydd over Romerike for å bevise at han fortjener flysertifikatet, og etter å ha tatt av og ha landet trygt to ganger med sidevind - kan Simen slippe jubelen løs.

– Det var en del vind og turbulens, men sensor var fornøyd og det er det viktigste, sier han til Romerikes Blad.

Det er ikke ofte det uteksamineres så unge flygere fra flyplassen, særlig ikke som kommer fra Karasjok.

Har fly hjemme

Forklaringen på at Simen tok den lange veien til Kjeller er at han uansett måtte ha reist til Bodø for å ta flytimer og at søsteren bor like ved, i Oslo.

Dermed falt valget på flyskolen på Kjeller, noe 17-åringen ikke har noen grunn til å angre på.

Nå er flysertifikatet i boks, men om Simen Johnsen kommer til å sitte bak spakene på et rutefly en gang i framtiden kan han ikke love, men at han er interessert i fly er det ikke tvil om. Det er heller ikke så rart.

– Det er stor interesse for dette i familien og det er mange piloter der, sier 17-åringen som har et fly som står og venter på han hjemme i Finnmark.

Moro

Det var Bjørn Strøm fra Leirsund som var sensor under fredagens eksamen. Til daglig er han pilot for SAS, men i går tok han plass i et litt mindre fly.

– Det er moro å fly med så flinke kandidater og det at han er så ung i tillegg gjør det ekstra spesielt, sier piloten som selv tok flysertifikatet da han var 18 år.

Strøm er full av lovord overfor 17-åringen og er tydelig imponert over kunnskapen til tross for den unge alderen. Sensoren har også mye skryt å gi Kjeller flyskole.

Skryt til instruktørene

– Kandidatene her leser sjekklister som SAS-piloter, sier han med et smil.

Flygerveteranen Per Erik Borgen fulgte 17-åringen spent fra bakken. Han synes også det er gøy med så unge flygere, og blir med på honnøren av flyskolen.

– De er så utrolig flinke de som driver her og instruktørene er dyktige, sier han.

Les mer motor-stoff på rb.no

Se også: Full pilot stikker av med fly. Se video: