kredittungdomtgs (Foto: TV 2)
kredittungdomtgs (Foto: TV 2)

Flere unge i inkassokrise

Nesten 19. 000 ungdom mellom 18 og 24 år er svartelistet som dårlige betalere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

4,2 prosent av personene i aldersgruppen fra 18 til og med 24 år er registrert med en eller flere betalingsanmerkninger. De har en samlet inkassogjeld på over en halv milliard kroner, viser tall som inkassobyrået Intrum Justitia har hentet inn fra Bisnode.

STOR OVERSIKT: Slik er gjeldssituasjonen i din kommune

Økende problem

På to år har antallet unge med betalingsproblemer økt med nesten tusen. Flest skyldnere finner vi i Rogaland, der mange må ha profesjonell hjelp for å komme seg ut av problemene.

– Mange unge er opptatt av at de må ha det siste nye. Det finnes fristelser overalt, og samtidig lett tilgang på lånte penger, sier gjeldsrådgiver Magne Bråstein til TV 2.

Han tar daglig imot mennesker som sliter med å betale regningene sine. Stadig flere av disse er ungdommer som har tatt opp dyre forbrukslån, eller som har kjøpt kostbare produkter på avbetaling. Bråstein mener nettbutikkene er spesielt farlige for unge forbrukere.

– Kjøp nå, og betal senere, det er en fallgruve som mange unge går i. Hvis de da ikke klarer å betale begynner snøballen og rulle, sier han.

Les også: Vi skylder 704 millioner i årsavgift

Lett vei

Blant ungdommene som Bråstein tar imot på sitt kontor, er Susanne Kauserud fra Klepp i Rogaland og hennes samboer. De har latt seg lokke av fristende tilbud på nettet. Resultatet har blitt høy gjeld og en voksende bunke med inkassokrav.

– Det er veldig lett vei til betalingsproblemer. I løpet av et par timer på nettet kan du opparbeide deg en gjeld på hundre tusen kroner, sier Kauserud og viser fram ulike produkter som hun har kjøpt på avbetaling.

Hun er provosert over manglende samfunnsansvar i handelsnæringen og blant kredittinstitusjonene.

– Tilgangen på kreditt burde vært strammet inn, men de er bare ute etter å tjene penger, sier hun til TV 2.

LES OGSÅ: Slik unngår du å havne i inkassofella

Store konsekvenser

Konsekvensene av betalingsanmerkninger er ikke til å spøke med. Mange vil kunne slite med å etablere boliglån i lang tid.

– Dette er store og stygge tall. Og midt oppi dette er det enkeltmennesker som sliter, sier Bråstein.

Samboerparet fra Klepp har fått merke en vanskelig virkelighet etter at gjelden begynte å bygge seg opp.

– Vi har mat på bordet hver dag, men har ikke råd til noe ekstra. Når noen spør om vi vil være med ut, eller gå på kino, er vi nødt til å si nei. Det er veldig sårt.

.