ny1-oljesand-statoil-F - Store CO2-utslipp fra Statoils oljesandprosjekt

Statoils oljesandprosjekt i Canada forurenser langt mer enn forventet. Det viser tall fra Statoil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den første oljen som Statoil produserte fra tjæresand i 2010, medførte 85 ganger så høye CO2-utslipp som et fat vanlig nordsjøolje, viser tall fra selskapet.

I tallene for 2010 kommer det fram at bitumen produsert fra tjæresand i Canada har medført utslipp av 670 kg CO2 per fat. Dette er 85 ganger høyere enn gjennomsnittet for olje fra norsk sokkel.

– Tallene fra den første oljen Statoil har produsert i Alberta er betegnende for hele satsingen. Olje fra tjæresand er ikke bærekraftig og vil aldri bli det, sier Martin Norman, tjæresand- og klimarådgiver i Greenpeace.

CO2-utslippene fra utvinning av bitumen fra tjæresand er høyest i oppstarten av produksjonen. Bitumen er den tungtflytende massen Statoil utvinner av den kanadiske tjæresanden som senere raffineres til oljeprodukter.

–670 kilo CO2 per fat olje er fortsatt nesten fire ganger så mye som 180 kg CO2 per fat, som er det tallet Statoil oppga for første driftsår i sin egen miljøkonsekvensanalyse, sier Norman.

I løpet av de neste 15 årene har Statoil også ambisjoner om å kutte CO2-utslippene med 40 prosent.

– Vår ambisjon er å ligge i forkant på utvikling og bruk av teknologi for å øke utvinningen og redusere energiforbruket og miljøutslippene våre, sier Lars Christian Bacher, landsjef for Statoils virksomhet i Canada til Dagens Næringsliv. (©NTB)