Dragrace (Foto: PRIVAT)
Dragrace (Foto: PRIVAT)

Broom skal sette norgesrekord

...Og da trengs det monsterkrefter!

Redaksjonssjef og reporter i Broom, Kjetil Høye Sviland, har kjørt verdens raskeste bil, Bugatti Veyron. Han vet med andre ord hva en rask bil er. Men rask blir alt for mildt for å beskrive bilen han skal sitte på med på Gardermoen Raceway. Den er nemlig hinsides raskt. Pontiac-en til sjåfør Terje Håkonsen fra Telemark er hysterisk. Et lite bilde på akkurat det: 0-200 går unna på ca fire sekunder. Det er bare å holde seg fast, Kjetil.

LES OGSÅ: Fartsmonster for hele familien

2 500 hestekrefter

Stuntet som skal skje i forbindelse med vårens Broom-sesong på TV2 er dessuten ganske så unikt. Det å installere to seter i en slik doning er sjelden eller aldri gjort før i Europa. Når en i tillegg jakter på ny rekord på en dragrace-strekningen 402-meter, trengs hver eneste av de 2 500 hestekreftene i Pontiac-en.

Det er med andre ord ikke helt uten grunn at Kjetil har et noe anstrengt blikk når han skal snakke om akkurat dette stuntet.

- Med en gang jeg begynner å tenke på det melder nervene seg, avslører Kjetil.

0-116 km/t på ett sekund!

La oss ta noen tørre fakta før vi går videre. Bilen skal klare 0-402 meter på rundt 6,25 sekunder. Etter ett sekund er bilen allerede oppe i hastigheter som er nok til å miste lappen i 80-sonen - ikke verst på en bil som veier ca 1200 kilo. Men det er uten Kjetil som passasjer.

- Dere sikter høyt når dere går for ny norsk rekord. Det er litt av en utfordring med en ekstra person i bilen?

- Ja, det blir ikke enkelt. Det er mange ting som skal stemme om vi skal klare det. Vær og vind i tillegg til alt det tekniske må stemme. Men Terje kommer i alle fall til å kjøre det bilen og vi tåler, det er sikkert.

Dermed er det bare å krysse fingrene for at værgudene er samarbeidsvillige¿

400 meter på wire

Kjetil Sviland i produksjonsbussen som ble brukt under innspillingen av Broom på Drammen Havn.
Kjetil Sviland i produksjonsbussen som ble brukt under innspillingen av Broom på Drammen Havn.

- Det ligger vel for øvrig an til ganske mye action i den kommende sesongen av Broom på TV?

- Ja, det blir mye fart og moro. Dessuten har vi virkelig slått på stortromma med tanke på produksjonen denne gangen. Dette er det største jeg har vært med på sammen med TV2. Hver produksjonsdag har kostet flere hundre tusen kroner.

Broom-redaksjonen hadde tilgang til det råeste av utstyr, inkludert et kamera som går på en 400 meters wire. Det gir blant annet noen helt unike bilder når kamera følger Tommy når han gir full gass bortover langstrekken på Broom-banen.

- I tillegg har vi fått masse flinke folk både fra inn- og utland til å hjelpe oss. Jeg har kikket litt på materiellet vi har laget så langt – og det ser virkelig bra ut, mener Kjetil.

Rescueteam

Og det er ikke bare kamera og filmcrew som må på plass til en slik innspilling. Det er hyret inn eget rescueteam, NAF er representert og Norges Bilsportforbund har vært involvert.

- På havna har folk jobbet nesten døgnet rundt. Det blir litt annerledes å jobbe med et studio der en har 45 fots containere i stedet for bord og stoler. Men absolutt alle tar et tak og bidrar, det er litt ”gründerånd” over hele prosjektet, forteller Sviland.

Han kan nesten ikke vente på premieren tirsdag 24. mai.

- Jeg kan ikke huske siste jeg gledet meg så mye til å vise seerne et program. Gode gjester, 30-40 biler i studio, racerbiler, drifting, snøscootere og crossykler som gjør stunts og ikke minst forsvarets innslag, understreker Kjetil.

Men før han får benket seg foran TV-en i godstolen, må han imidlertid gjøre unna rekordforsøket i morgen. Vi ønsker lykke til!

Cecilie Næss er en av to personer som bemannet ambulansen som Sport rescue Team hadde utplassert på Drammen Havn under hele innspillingen til våren Broom-sesong.
Cecilie Næss er en av to personer som bemannet ambulansen som Sport rescue Team hadde utplassert på Drammen Havn under hele innspillingen til våren Broom-sesong.

Del saken med dine venner på Facebook