ny3-nb-renta-F - Norges Bank hever renta

Gode økonomiske utsikter fører til at Norges Bank setter opp styringsrenta med 0,25 prosent. Til høsten kommer trolig to nye økninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tiden med rekordlav rente kan være over i denne omgangen. Norsk økonomi er definitivt over bunnen i lavkonjunkturen, og oppgangen har fått godt feste. Norske låntakere må i årene framover belage seg på flere renteøkninger.

– Renteøkningen gjenspeiler at den økonomiske aktiviteten tar seg opp både internasjonalt og i Norge. Det er noe vi skal være svært glade for, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Det er de gode økonomiske tidene som er hovedårsaken til at Norges Bank velger å sette opp styringsrenta. Norges Bank mener at kapasitetsutnyttelsen i norsk økonomi er nær et normalt nivå og viser til en fortsatt oppgang i verdensøkonomien, til tross for usikkerheten om utviklingen i Irland, Portugal og Hellas.

– Oppgangen i norsk økonomi har fått godt feste. Flere andre sentralbanker har satt opp renta. Hensynet til å stabilisere aktiviteten og inflasjonen et stykke fram i tid, taler for at renta bør settes opp, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Selv om prisstigningen fortsatt er lav, noe som burde tale for å holde renta lav, mener sentralbanksjefen at det er utsikter til at prisene vil øke i løpet av det neste året.

– Analysene vi la fram i mars, tilsa at styringsrenta gradvis skal heves mot et mer normalt nivå. Utviklingen siden da har vært om lag som ventet. En samlet vurdering tilsier at vi øker renta nå, sier Olsen.

Torsdagens renteøkning er den første siden 5. mai i fjor. (©NTB)