LANSERTE CHROMEBOOK: Sundar Pichai fra Google viste fram nyvinningen på Google IO Developers Conference i San Francisco onsdag. (Foto: Marcio Jose Sanchez/Ap)
LANSERTE CHROMEBOOK: Sundar Pichai fra Google viste fram nyvinningen på Google IO Developers Conference i San Francisco onsdag. (Foto: Marcio Jose Sanchez/Ap)

Nå kommer Google-datamaskinen

Dette skal være PC-en for folk som hater PC-er.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I første omgang er det Samsung og Acer som skal tilby de laptoper som kjører med Googles nye operativsystem Chrome OS. Maskinen skal ut på markedet 15. juni, annonserte selskapet onsdag.

Maskinene er optimalisert for nettsurfing og er ikke dynget ned med alle slags programmer man uansett ikke trenger. Derfor skal det vare ta tre minutter å installere maskinen. Oppstart skal bare ta åtte sekunder. Batteriet skal vare en hel dag.

Automatisk backup

PC-ene vil kjøre på webbaserte applikasjoner. Filer lagres i en «sky» i stedet for på en harddisk.

– Applikasjoner, spill, foto, musikk, filmer og dokumenter vil bli tilgjengelige uansett hvor du er, og du trenger ikke å bekymre deg over å miste datamaskinen eller å glemme å ta backup, heter det i en bloggpost fra selskapet.

Maskinene blir tilgjengelig i USA neste måned. De blir samtidig lansert i Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Spania og Storbritannia, skriver CNN.

Les også: Google feirer Samefolkets dag

– For datahatere

Google Chromebook er datamaskinen for folk som hater datamaskiner, mener teknologiredaktør Matt Warman i The Telegraph.

Google har tatt konsekvensen av at det folk vil gjøre med en datamaskin, er å surfe på nettet, skriver Warman. Dette er i stor grad det samme utgangspunktet som Apple har jobbet ut fra i arbeidet med Ipaden.

– Verken Google eller Apple sier det rett ut, men implikasjonen er klar: Microsoft Windows har ikke gjort jobben. Så lenge datamaskiner er for nerder, er de på feil spor, skriver Warman.

Kun for nett

Ifølge Google har nettleseren Chrome 160 millioner brukere i dag.

– De fleste pc-brukere tilbringer all tid på nettet, og for første gang har vi destillert hele dataopplevelsen til å handle kun om nettet, sier Sundar Pichai i Google til BBC.