parti-måling-anb - Høyre over 30 prosent på ny måling

Høyre er klart største parti og passerer 30 prosent på Opinions meningsmåling for mai. Fremskrittspartiet er den store taperen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre bykser fram 4,4 prosentpoeng til 30,7 prosent på målingen som er gjort for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Fremskrittspartiet faller 2,3 prosentpoeng og må nøye seg med 17,9 prosent. Arbeiderpartiet går fram 1,2 prosentpoeng og får 26,7 prosent og er dermed nest største parti.

- Det er interessant å merke seg at hver femte av dem som stemte på Frp høsten 2009 har gått til Høyre. Mange tidligere Frp-velgere har også satt seg på gjerdet, sier professor og valgforsker Bernt Aardal til ANB.

Både Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet faller markert. Verst er det for Senterpartiet som er under sperregrensen for utjevningsmandater med en oppslutning på bare 3,8 prosent, en tilbakegang på 1,6. SV faller 1,2 prosentpoeng til 6,3 prosent.

For de andre partiene er det bare små endringer. Kristelig Folkeparti får 5,2 prosent (-0,1). Venstre får 6,4 prosent (+0.6), mens Rødt får 2 prosent, fram 0,1.

Om denne målingen var resultatet av et stortingsvalg, ville Høyre og Fremskrittspartiet fått 87 seter i stortingssalen, to mer enn det som kreves for flertall. De tre rødgrønne regjeringspartiene, som i dag har 86 mandater, ville fått bare 61 på grunn av Senterpartiets fall. (©NTB)