Grasrotuka (Foto: TV 2/)
Grasrotuka (Foto: TV 2/)

Gjør deg klar til fotballfest – dette er grasrotuka

Fra 16. til 22. mai vil hele landet ryke av fotballfeber. Alle er invitert til å delta i feiringen av verdiskapningen i norsk fotball.

Å følge fotball er et eventyr. Å være glad i fotball er som å ta del i en evigvarende berg- og dalbanetur av følelser. Noen ganger går lupen farlig fort fra lykkerus til bunnløs sorg. Det er spenning, det er enorm glede, det er store skuffelser – det er sinne, det er lykke.

Det er der kamerater møtes. Der religioner forenes. Der advokaten kysser bryggesjaueren. Der alle snakker det samme språket. Der alle kan finne tilhørighet.

Det er på de små arenaene det starter. I høljende regnvær på sidelinjen i G13-kampen mellom Grorud og Frigg. Der følelsene er like sterke som på Ullevaal når Vålerenga tar imot Lillestrøm.

I løpet av den neste uken hyller TV 2 Sporten i samarbeid med Norsk Tipping, Norsk Toppfotball og NFF grasrota i norsk fotball – og retter fokus mot den verdiskapningen fotball og idrett utgjør utenfor det som skjer i løpet av 90 minutter på Viking Stadion eller Sør-Arena.

Fotballfesten dag for dag
Det hele blåses i gang med hurrarop på fotballens nasjonaldag i Norge, 16. mai.

Alle som møter til kamp på de ulike Tippeliga-arenaene, vil denne dagen få en 17. mai-sløyfe med pyntet med klubblogoen – denne gis av TV 2 Sporten som en takk for deres engasjement, entusiasme og inkluderende holdninger.

Fotballens nasjonaldag følges som kjent opp av Norges nasjonaldag. Denne dagen skal russen vise frem sine fotballferdigheter i en uoffisiell «NM-finale» arrangert i samarbeid med Russens Hovedstyre i Oslo. Det er gjennom russetiden blitt arrangert en rekke turneringer på ulike russetreff, og vinnerne i disse turneringene vil 17. mai møtes i en finale.

Lærer norsk kledd i oransje
18. mai står den integreringen fotball og idrett står for i høysete. I Ålesund og gjennom AaFK har nordvestlendingene virkelig knekt koden for integrering. I byen som er svøpt i oransje har asylsøkerne funnet et nytt sted å lære seg språket, møte nye venner, forstå kulturen og trives i sitt nye hjemland. På fotballbanen. Nå gauler Ålesunds nye borgere ut AaFK-sanger, og har lært seg språket fortere enn på de noensinne har gjort på integreringssenteret.

Denne integreringen vil komme spesielt til syne i Ålesund denne dagen da det arrangeres en integreringsturnering. Dagen vil handle om synliggjøring av den verdibyggeren fotball er i samfunnet i dag.

Flere andre steder i landet vil det 18. mai avvikles skolecuper.

Veien tilbake til livet
20. mai er det gatefotballens dag. Denne dagen vil integrering også være sentral. Fokuset vil rettes mot veien tilbake til samfunnet gjennom idretten. Mange mennesker opplever i dag å havne innenfor rus, og veien tilbake er vanskeligere å finne enn veien inn. Mange opplever også et tøft møte med hverdagen etter lengre fengselsopphold. 20. mai handler det om hvordan denne veien kan gjøres lettere gjennom å engasjere seg i idrett.

21. og 22. mai vil det markeres gjennom NM i gatefotball i Bergen – og alle samarbeidspartnere "Grasrotuka" håper så mange som mulig tar turen til gatefotball-NM, som arrangeres av Frelsesarmeen.

Vinnie og Tone Damli
21. mai vil være «Breddefotballens dag». Dette markeres i stor stil ved Spikersuppa i Oslo. Vålerenga og Vålerengas breddeklubber står for arrangementet, i tillegg til NFF. Det vil bli arrangert mange aktiviteter for barn og unge, i tillegg til lansering av Vålerengas nye maskot – og ikke minst underholdning fra kjente artister som Vinnie fra Paperboys og Tone Damli.

«Hele Norge på kamp»
22. mai rundes det hele av i stor stil ved det landsomfattende arrangementet «Hele Norge på kamp». TV 2 Sporten og alle samarbeidspartnere vil arrangere tidenes fotballfest med arenaer fylt til randen for å markere at Tippeligaen feirer 20 årsjubileum.

Alle lag, klubber eller foreninger kan sende ønsker om billetter til sitt lag klubbene.