FRYKTET JORDSKJELV: En avdød forsker skal ha forutsett at den italienske hovedstaden ville bli rammet av et kraftig jordskjelv onsdag 11. mai 2011. MAnge innbyggere rømte byen, ifølge nyhetsbyråer. (Foto:  /Afp)
FRYKTET JORDSKJELV: En avdød forsker skal ha forutsett at den italienske hovedstaden ville bli rammet av et kraftig jordskjelv onsdag 11. mai 2011. MAnge innbyggere rømte byen, ifølge nyhetsbyråer. (Foto: /Afp)

Innbyggere rømte Roma i jordskjelvfrykt

Avdød forsker skal ha spådd at gigantskjelv ville inntreffe 11. mai 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da klokken slo 12.00 i den italienske hovedstaden onsdag hadde det blitt registrert små 22 jordskjelv i løpet av dagen.

Det er helt normalt i det jordskjelvutsatte landet.

Men ingen av skjelvene var i nærheten av å være så kraftige som det jordskjelvet den avdøde forskeren Raffaele Bendandi skal ha forutsett.

Italienske seismologer har lenge forsøkt å knuse myten om at et gigantjordskjelv ville ramme Roma 11. mai 2011, men ifølge nyhetsbyråer rømte mange innbyggere byen likevel for å være på den sikre siden.

STENGT: Flere butikker i Romas Chinatown holdt onsdag stengt på grunn av «personlige årsaker». (Foto: ALESSANDRO BIANCHI/Reuters)
STENGT: Flere butikker i Romas Chinatown holdt onsdag stengt på grunn av «personlige årsaker». (Foto: ALESSANDRO BIANCHI/Reuters)

Stengte butikker

«Stengt av personlige årsaker fra 11. mai til 12. mai», står det på en lapp som henger utenfor en stengt butikk.

Flere steder i hovedstaden er butikker og kafeer stengt – gjerne med skilt der eierene skylder på ferier eller sykdom, skriver nyhetsbyrået AP.

Også hotelleiere i utkanten av Roma melder om økt pågang av reisende som ønsket å tilbringe dette døgnet utenfor byen.

– Benekter spådommen

Jordskjelvfrykten skal ha oppstått for lenge siden etter at den selvlærte seismologen, som døde i 1979, kalkulerte seg fram til at skjelvet skulle ramme på akkurat denne dagen.

Lederen av en stiftelse etter Bendandi, Paola Lagorio, har på sin side lenge hevdet at det ikke finnes noen dokumentasjon på at Bendandi kom med en slik spådom.

FNYSER AV «BEVISENE»: Jordskjelvekspert ved Universitetet i Bergen, professor Kuvvet Atakan. (Foto: TV 2)
FNYSER AV «BEVISENE»: Jordskjelvekspert ved Universitetet i Bergen, professor Kuvvet Atakan. (Foto: TV 2)

– Ikke mulig

Kuvvet Atakan er professor i geofysikk ved Universitetet i Bergen, Kuvvet Atakan, og ekspert på jordskjelv. Han mener italienerne har liten grunn til å være spesielt nervøse akkurat i dag.

– Det er vitenskaplig umulig å forutse akkurat når og hvor et jordskjelv vil inntreffe, sier Atakan til tv2nyhetene.no.

Han understreker at han ikke er kjent med spådommen om dagens jordskjelv.

For litt over to år siden rammet et kraftig jordskjelv byen L'Aquila, rundt 10 mil fra Roma, der over 300 mennesker ble drept.

roma turister italia (Foto: ALESSANDRO BIANCHI/Reuters)
roma turister italia (Foto: ALESSANDRO BIANCHI/Reuters)