bilpleie-snusk - Rene biler, men skitne penger i bilpleiebransjen

Kontroll av 50 bilpleiefirmaer på Østlandet avdekket sosial dumping, svarte lønnsutbetalinger og utstrakt regnskapsrot. Skatt øst beskriver forholdene som skremmende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

43 selskaper har fått bokføringspålegg, og 33 hadde mangelfulle dagsoppgjør. 37 personer ble innbrakt, tre ble fengslet og seks arbeidsgivere kan vente seg bøter for å ha brukt ulovlig arbeidskraft. 25 av de ansatte i firmaene som ble kontrollert var ikke oppført i Navs Aa-register over arbeidsforhold.

- Kontrollene avdekket at flere ansatte har lønn langt under alminnelig lønn, enkelte bor på arbeidsplassen under særdeles kummerlige forhold. Dessverre er det også mange utenlandske arbeidstakere som mangler oppholds- og arbeidstillatelse, sier avdelingsdirektør Nina Schanke Funnemark i Skatt øst.

Etter å ha hatt bilpleiebransjen i søkelyset i mange år, er Funnemark glad for å se at bransjen innberetter betydelig mer omsetning enn de har gjort før. De fleste har også skaffet seg kassaapparat, men avdelingsdirektøren er skeptisk til hvordan de brukes.

- Kontrollørene har erfart at kassaskuffen står oppe når de kommer, og at det kun er slått inn 600 kroner i løpet av en hel dag, selv om det er tre personer som har jobbet hele dagen.

Hun varsler flere kontroller, og minner om at kundene også kan bidra til ryddigere forhold i bransjen ved å be om kvittering, betale med kort og være på vakt mot firmaer med kunstig lave priser. (©NTB)