MENER NÆRINGEN IKKE TAS PÅ ALVOR: Bondelagets leder Nils T. Bjørke (i midten) kaller statens tilbud overraskende dårlig. Her mottar han statens tilbud fra forhandlingsleder Leif Forsell. Merete Furuberg i Norsk Bonde  og Småbrukerlag til venstre. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
MENER NÆRINGEN IKKE TAS PÅ ALVOR: Bondelagets leder Nils T. Bjørke (i midten) kaller statens tilbud overraskende dårlig. Her mottar han statens tilbud fra forhandlingsleder Leif Forsell. Merete Furuberg i Norsk Bonde og Småbrukerlag til venstre. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)

Staten tilbyr bøndene 17.000

Statens tilbud til bøndene gir grunnlag for en inntektsvekst på 7 prosent i 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det tilsvarer 17.000 kroner per årsverk.

Tilbudet kommer seks dager på overtid, og er på til sammen en milliard kroner.

– Godt tilbud

Dette er langt lavere enn de 1,7 milliardene bondeorganisasjonene mener må til for at de ikke skal sakke ytterligere akterut i forhold til andre grupper.

– Tilbudet fra staten gir god inntektsutvikling for bøndene, og vi prioriterer spesielt husdyrholdet i distriktene. Tilbudet tar hensyn til svakere inntektsutvikling i jordbruket fra 2006 til 2011 enn det partane la til grunn for avtalen i 2010, sier statens forhandlingsleder Leif Forsell.

Skuffelse

Fristen for å komme i havn med forhandlingene er 16. mai. Men bondeorganisasjonene mener tilbudet er så dårlig at det ikke er sikkert det blir forhandlinger i det hele tatt.

– Tilbudet fra staten synliggjør at regjeringen ikke tar utviklingen i landbruket på alvor, sier Nils T. Bjørke, leder i jordbrukets forhandlingsutvalg.

Umiddelbart etter at staten la fram sitt tilbud i årets jordbruksforhandlinger, ville han ikke ta stilling til om det blir forhandlinger i det hele tatt.

– Med bakgrunn i regjeringspartienes landsmøtevedtak er dette et overraskende dårlig tilbud, sier Bjørke.

Prisøkning

Staten foreslår at 535 millioner kroner av tilbudet skal tas ut i priser. Dette fører til at forbrukerprisene stiger med om lag 1,6 prosent på melkeprodukter og egg, 1,1 prosent på kjøtt, 0,25 prosent på brød og kornprodukter og 0,6 prosent på frukt, grønnsaker og poteter.

(NTB/TV 2