hospits
hospits

Sender sosialklienter på vandrerhjem i Oslo

Høyre- og Frp-byrådet i Oslo bryter sine egne løfter om ingen barn skal bo på hospits og at bruken av private hospitser skal ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor bodde 125 barn og nærmere 600 voksne på hospits, ifølge en fersk rapport fra Kommunerevisjonen i Oslo.

Bolignøden har nå ført til at kommunen sender sosialklienter på vandrerhjem. På Haraldsheim i Oslo sender bydelene stadig sosialklienter på døgnovernatting - til tross for krystallklar beskjed om at vandrerhjemmet ikke ønsker det:

– Det er vanskelig, for våre gjester er stort sett feriegjester fra hele verden. Men de vi snakker om her, er i en annen situasjon og har andre behov. Og da blir det en vanskelig miks av gjester, sier Pål Anders Sveen, pressesjef for Norske Vandrerhjem.

Betydelig økning

Kommunerevisjonen slår fast at Oslo kommune bryter sine egne mål fra 2007 på en rekke områder.

Til tross for målet om at ingen barn skal bo på hospits, ble 125 barn under 18 år henvist til private døgnovernatting i fjor.

Økningen har vært betydelig, fastslår Kommunerevisjonen: 40 prosent flere enn i 2007 er henvist til å bo på private hospitser, hoteller, pensjonater eller andre døgnovernattingssteder som Haraldsheim.

Bor lenge på hospits

Kommunen brøt også løftet om at ingen skal måtte bo på hospits i mer enn én måned.

En økende andel personer blir boende lenge i døgnovernattingstilbud,

Utviklingen samlet sett «gir grunnlag for bekymring», heter det i rapporten fra Kommunerevisjonen.

– At barn og syke mennesker bor i midlertidige botilbud over lang tid, er veldig bekymringsfullt, mener Evelyn Dyb, forskningssjef ved Norsk Institutt for by- og regionforskning.

Målet er null

Kommunen brukte i perioden fra 2007 og til utgangen av fjoråret rundt 30 ulike overnattingssteder uten kvalitetsavtale med Oslo kommune. Målet var null. Oslo kommune har nemlig vedtatt at det bare skal brukes overnattingssteder uten kvalitetsavtale dersom det er absolutt uunngåelig.

I rapporten står det at «ved utgangen av 2010 utgjorde personer i steder uten kvalitetsavtale vel halvparten av det totale antallet personer plassert i private døgnovernattingstilbud.»

– Synd på dem

Haraldsheim har avslått tilbud fra kommunen om kvalitetsavtale, og har gitt skriftlig beskjed om at de ikke ønsker å være behjelpelig med overnatting. Likevel sender bydelene sosialklienter til vandrerhjemmet.

Vandrerhjemmet synes ikke det er riktig at kommunen skyver boligproblemene over på dem, men har sympati med de vanskeligstilte.

– Jeg synes mest synd på dem som blir plassert her, sier Pål Anders Sveen.