LETT PÅ FOTEN: Helseminister Anne Grete Strøm Erichsen under trimøkt på konferanse med landets helsetopper. (Foto: TV 2)
LETT PÅ FOTEN: Helseminister Anne Grete Strøm Erichsen under trimøkt på konferanse med landets helsetopper. (Foto: TV 2)

Hun vil kartlegge og trene alle tjukke

Helseministeren pålegger kommunene å sjekke helsen til alle innbyggere. Overvektige, diabetikere og de som ikke trener skal fanges opp – og behandles.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anne Grete Strøm Erichsen (Ap) vil gjøre Norge sunnere. Men ansvaret faller på kommunene, som 1. januar overtar mer ansvar i helsesektoren gjennom den såkalte samhandlingsreformen.

– Kommunene har ansvar for å ha oversikt over helsetilstanden i befolkningen. De er jo de nærmeste og de har kontakten med fastlegene. Det betyr at de må kartlegge hvordan situasjonen er, sier hun til TV 2 Nyhetene.

SKEPTISKE: Stavanger-kommunalråd Per Armand Thorbjørnsen (V)
  og direktør Gudrun Elisabeth Grindaker i KS. (Foto: TV 2)
SKEPTISKE: Stavanger-kommunalråd Per Armand Thorbjørnsen (V) og direktør Gudrun Elisabeth Grindaker i KS. (Foto: TV 2)

Det innebærer blant annet krav om at kommunene snarest skaffer seg oversikt over helsetilstanden til alle innbyggerne i kommunen.

Ingen frist

– Det kan være mye overvekt for eksempel, og da må kommunene sette i gang tiltak mot dét. Det kan òg være mange med diabetes, så må kommunene også gjøre tiltak, sier Strøm Erichsen.

Hun vil ikke gi kommunene noen frist, men understreker at dette skal være noe som må pågå fortløpende.

– Mange trener i dag, men enkelte trener ikke i det hele tatt. De må vi få fatt i, og da er det viktig å ha lavterskeltilbud for de som trenger hjelp til å endre livet sitt, sier helseministeren.

Reagerer

Men den ambisiøse planen om et enormt helseløft vekker reaksjoner. Mange mener ministeren går altfor langt.

– Det er rimelig dramatisk og kanskje på grensen til unødvendig. Det er ikke mer kunnskap vi trenger ute i kommunene, men faktisk flere penger så vi kan gi bedre tjenester til folk, sier Stavanger-kommunalråd Per Armand Thorbjørnsen (V).

Direktør Gudrun Elisabeth Grindaker i Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) mener det er fornuftig for kommunene å vite om innbyggernes helsetilstand for å utvikle gode tilbud. Men alt ansvaret kan ikke skyves over på det offentlige, fastslår hun:

– Det må foretas en grenseoppgang i forhold til hvilket ansvar folk selv har for helsen sin, og hva kommunenes ansvar er.