PÅ KRETA: Tom Gøran Jodal, nestkommanderende stabsjef og Bård Reidar Solheim, styrkesjef setter pris på det lokale fiskarlaget. 

Mannen til venstre  Torkel M. Jodal, Nestkommanderende for styrken på Kreta
 (Foto: Privat)
PÅ KRETA: Tom Gøran Jodal, nestkommanderende stabsjef og Bård Reidar Solheim, styrkesjef setter pris på det lokale fiskarlaget. Mannen til venstre Torkel M. Jodal, Nestkommanderende for styrken på Kreta (Foto: Privat)

Bomber Gaddafi fra Bugøynes

Den norske forsvarsstyrken på Kreta bomber Gaddafi fra «Camp Bugøynes». Navnet kan de takke et lokalt fiskarlag i Sør-Varanger i Finnmark for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det høres kanskje litt pussig ut at leiren til den norske F-16-styrken på Kreta har fått navnet «Camp Bugøynes», men forklaringen er enkel nok.

Det hele startet med at det norske forsvaret «hastemobiliserte» da det kom en forespørsel fra Nato om å bidra i angrepene mot Libya i slutten av mars.

Les også:SV-Kristin vil ha norsk bombestopp i Libya i juni

Sendte lykkønsker

Denne nyhetene nådde også Bugøynes fiskarlag i Sør-Varanger kommune i Finnmark.

Ett av de tolv medlemmene i det lokale fiskarlaget ringte til Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø (FOH) for å gi sin fulle støtte til operasjonene og for å ønske jentene og guttene lykke til med operasjonene.

Les også: Så mye koster Norges Libya-bombing

– Stort

Forsvaret satte så stor pris på denne støtteerklæringen fra de lokale fiskerne i Finnmark, at de bestemte de seg for å døpe leiren på Kreta til «Camp Bugøynes».

– Dette er stort for oss, sier leder i Bugøynes fiskarlag, Leif Ingilæ til TV 2 Nyhetene.

– Nå er det kanskje mange som tenker at jagerfly og fisk har lite med hverandre å gjøre, men det er det ikke, forklarer Ingelæ, og fortsetter:

– Vi kan ofte sammenligne oss med jagerflygerne. De er ofte ute i hardt vær og på tøffe oppdrag, og det samme er vi som driver med fiske. Når det stormer som verst for våre gutter og jenter som deltar i operasjonene fra Kreta, er det som oftest godt å komme tilbake til ei trygg havn, de sammen gjelder oss fiskere, forklare Ingilæ.

Les også:FN ber Nato om bombestans

Norsk og finsk

– Men hvorfor står Camp Bugøynes både på norsk og finsk?

– Over halvparten av bygda snakker nemlig finsk, derfor står det «Camp Bugøynes» både på norsk og finsk, forklarer fiskeren fra Bugøynes.

– Det ligger ingen politiske føringer bak våre støtteerklæringer, vi er bare så utrolig stolte over å få navnet vårt kjent på Kreta, selv om det er alvorlige oppdrag det våre gutter og jenter deltar på, sier Ingilæ.

Vil på besøk

Ifølge Wikipedia bor det rundt 200 personer i Bugøynes i Sør-Varanger kommune. Da det lokale fiskebruket ble solgt på tvangsauksjon i 1989, annonserte innbyggerne hele bygda for salg i de store riksavisene.

I den senere tid har kongekrabbe blitt en viktig ressurs for Finnmarksbygda. Det har berget hele bygda og nå er pessimismen snudd til optimisme, ifølge Ingilæ.

– Det hadde vært artig å besøke dem, men det blir nok neppe til det. Man kan vel ikke bare dra å si hei, man må vel bli invitert først, sier Ingilæ.

Les også: SV-Kristin vil ha norsk bombestopp i Libya i juni

Takknemlige

– Vi setter utrolig stor pris på den støtte vi får fra Bugøynes, sier presseoffiser for den norske styrken på Kreta, Brynjar Stordal, til TV 2.

Det er mange fra Nord-Norge som er her nede, og da er det hyggelig å ha en camp med et lokalt navn fra Nord-Norge.

Selve logoen ble laget lokalt her nede av noen forsvarsansatte, og viser en halv legokloss som ser ut som en småsint viking med skjegg og hjelm. Den andre halvdelen symboliserer en halv jagerflyhjem og vår F-16 styrke, sier Stordal.

– Men hvor kommer skiene inn i bildet?

– Du mener de gode gamle «natoplankene» som mange fra førstegangstjenesten husker med skrekk og gru? humrer presseoffiseren og utdyper.

SKIRENN: Soldatene på Kreta fokuserer også på hyggelige ting.  (Foto: Privat)
SKIRENN: Soldatene på Kreta fokuserer også på hyggelige ting. (Foto: Privat)

– Jo, de ble brukt under påskeskirennet i år. Det hadde seg slik at da vi fikk forsyninger hjemmefra før påske, var det noen som like godt sendte med noen gamle ski på lasset slik av skulle få den rette påskestemningen. Nå skal det sies at skiføre var litt dårlig her nede, men flybåren påskemarsipan gjorde sitt til at det ble godt stemningen for mannskapene.

Fokuserer på hyggelige ting

– Det er veldig viktig for oss å fokusere på hyggelige ting. Det er alvor nok til oss alle her nede for å si det slik, sier Stordal.

Det pågår nå jevnlige mannskapsbytter, men mange har vært på Kreta helt siden avreisen 21 mars.

– Hvordan er savnet etter mors kjøttkaker i brunsaus da?

– He he, det er blitt dårlig med servering av norsk husmannskost her nede, men presten lager vafler av og til, og da er det stor stemning. Det kan jeg love deg, avslutter presseoffiseren fra Camp Bugøynes.