velferd-utland - Kontantstøtten strømmer ut av Norge

Velferdsordninger krysser i økende grad Norges grenser. 1.250 personer bosatt i utlandet vil trolig motta 50 millioner kroner i kontantstøtte fra Nav i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brochmann-utvalget har på vegne av regjeringen brukt to år på å svare på om innvandringen truer den norske velferdsmodellen. Tirsdag legger professor Grete Brochmann fram resultatet av arbeidet. Den økende flyten av trygdekroner til personer bosatt i utlandet er et felt de har tatt tak i.

- Ja, eksport av ytelser er et viktig tema vi tar for oss. Deriblant kontantstøtte, bekrefter utvalgslederen til Dagsavisen.

EØS-avtalen binder Norge til å gi gjestearbeidere mange av de samme ytelsene som norske statsborgere. Dette betyr at de kan søke om kontantstøtte og barnetrygd selv om familien bor i hjemlandet. To tredeler av kontantstøtten til utlandet går nå til Polen, samtidig som at stadig færre nordmenn benytter seg av ordningen.

Frps innvandringspolitiske talsmann vil stramme inn.

- Vi må finne en måte å begrense disse utbetalingene på. Jeg regner med at utvalget tar tak i dette, sier Per-Willy Amundsen. (©NTB)