Fransk politi gjorde dette kjempebeslaget av tre tonn kokain ombord i en båt utenfor Costa Rica i mars. (Foto: PATRICE COPPEE/Afp)
Fransk politi gjorde dette kjempebeslaget av tre tonn kokain ombord i en båt utenfor Costa Rica i mars. (Foto: PATRICE COPPEE/Afp)

Europeisk kokainmarked haler innpå USA

Europa er på god vei til å ta igjen USA som verdens største kokainmarked, og FN-direktør mener kokainhandel kan finansiere voldelige ekstremister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– På ti år har forbruket av kokain i Europa blitt fire ganger så stort, sier Yuri Fedotov, direktør for FNs kontor for narkotikakontroll og kriminalitetsforebygging (ODCCP). Han snakket til pressen i Paris før et G8-møte i den franske hovedstaden.

Tidligere var det amerikanske markedet klart ledende, men nå er de to nærmest sidestilt, sier direktøren. Ifølge Fedotov blir det årlig omsatt kokain for 181 milliarder kroner i Europa og 203 milliarder i USA.

Det totale verdensmarkedet skal ifølge direktøren være verdt over 1.700 milliarder kroner i året.

Fedotov mistenker at det er et bånd mellom kokainhandelen og al-Qaidas gren i de arabiske landene i det nordvestlige Afrika (AQIM). I 2009 ble 21 millioner tonn kokain fraktet til Europa fra Sør-Amerika via Vest-Afrika.

– Det kan være tilfelle at AQIM-aktivitet blir finansiert av narkotikahandel, sier Fedotov, men innrømmer: (©NTB)