ambassade-overvåkn - USAs ambassade gjenopptar overvåking

Den amerikanske ambassaden i Oslo gjenopptar overvåkingen av sitt nærområde, men med klare pålegg om å overholde norsk lov, melder TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kanalen brakte i november i fjor en serie reportasjer om overvåking som strakte seg lenger enn området rundt selve ambassadebygningen. Virksomheten skal ha foregått fra et leid kontor i et nabobygg og ble erklært ulovlig.

Etter oppslagene og de sterke politiske reaksjonene, stanset amerikanerne overvåkingen, men søkte i januar i år om å få starte opp igjen. Tillatelsen ble ifølge TV 2 gitt for en uke siden.

- Det stemmer at USAs ambassade har fått tillatelse til å sette i gang et sikkerhetsprogram som omfatter nærområdet. Virksomheten er underlagt klare begrensninger og skal være i overensstemmelse med norsk lov, sier kommunikasjonsrådgiver Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet.

Han understreker at mistenkelige hendelser i ambassadens nærområde skal meldes til politiet.

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt bekrefter at ambassaden kan starte med det han kaller «ren observasjonsvirksomhet» av ambassadebygningens og residensens nærområde. (©NTB)