mcdod (Foto: Politiet)
mcdod (Foto: Politiet)

Her er han centimeter fra døden

En av tre dødsulykker med MC skyldes «ekstremkjøring». Se skremmende videoklipp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

154 dødsulykker fra 2004 til 2009 med MC, som har kostet 157 personer livet, er nå blitt grundig analysert av Norsk Motorcykkel Union og Statens vegvesen.

Funnene er oppsiktsvekkende:

– Så mye som en tredjedel av disse ulykkene er et resultat av ekstrematferd. Det vil si kjøring i svært høy hastighet, kjøring i ruspåvirket tilstand, enten alkohol eller narkotika, eller kjøring uten førerkort, sier mediekontakt Hans Petter Strifeldt i Norsk Motorcykkel Union til TV 2.

Filmet ekstrem råkjøring

TV 2 har fått tilgang til en video tatt av politihelikopteret på Gol i fjor sommer.

Se klippet øverst i artikkelen.

Filmen er et eksempel på den ekstreme kjøringen et lite antall personer står bak – men som koster rundt ti MC-førere livet hvert år.

Videoen gjør inntrykk på Strifeldt.

– Det er klart han utsetter seg for voldsom fare her. Det her er hårreisende. Jeg har kjørt motorsykkel i mange år. Noe så ille har jeg aldri vært vitne til, sier han sjokkert.

På en uregistrert crossmotorsykkel – uten førerkort, forsøker en 21-åring å stikke fra politiet. I svært høy fart foretar mannen flere hasardiøse forbikjøringer.

Det er nære på flere ganger.

En hårsbredd fra dødsulykke

– Det er helt klart at det er livsfarlig. Det her er en sånn som er representert på denne statistikken. Helt klart, mener Strifeldt.

Det går nesten svært galt da mannen kommer på innsiden i motgående kjørefelt – og møter en lastebil.

Mannen sklir av sykkelen og går i autovernet, men han gir seg ikke. Til slutt hopper han ut i elva i forsøket på å stikke av fra politiet.

Han gir etter hvert opp flukten, og overgir seg til politiet.

Idet han føres bort, kommer også lastebilsjåføren han var centimeter fra å gjøre til drapsmann, til stedet.

Kjørte i hjel to sauer

– Det interessante er å se om disse menneskene det her er snakk om også har ekstrematferd på andre områder i livet. De foreløpige tilbakemeldingene viser at veldig mange av disse også var registrert hos politiet med anmeldelser for volds-, vinnings- og narkotikaforbrytelser.

Den ferdige rapporten om de fatale MC-ulykkene kommer i slutten av måneden.

21-åringen ble til slutt dømt til åtte måneders fengsel i fjor høst for råkjøringen og en rekke andre forhold, deriblant tyverier.

Og for bare noen dager siden ble mannen igjen dømt. Da fikk han et år og to måneders fengsel for nok en gang å ha stukket av fra politiet, for å ha kjørt i hjel to sauer og stukket fra stedet, og diverse andre forhold.

Denne dommen er ikke rettskraftig.