Båtflyktninger får assistanse etter å ha kommet i land på Lampedusa søndag kveld. Disse har ingenting å gjøre med fredagens forlis. (Foto: Francesco Malavolta/Ap)
Båtflyktninger får assistanse etter å ha kommet i land på Lampedusa søndag kveld. Disse har ingenting å gjøre med fredagens forlis. (Foto: Francesco Malavolta/Ap)

– Skip med 600 flyktninger sank utenfor Tripoli

Øyenvitner hevder de så lik flyte i vannskorpa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et overlastet skip med 600 personer som forsøkte å flykte fra Libya skal ha sunket like utenfor havnen i Tripoli, sier FNs flyktningeråd mandag kveld. Det melder nyhetsbyrået AP. Ifølge BBC News er det antatt at flere hundre fortsatt er savnet.

Dette skal ha skjedd fredag, men opplysningene er først blitt kjent nå. UNHCR baserer opplysningene på øyenvitneskildringer, og jobber nå med å prøve å bekrefte skjebnen til de som var om bord, etter at skroget skal ha gått i oppløsning. Det sier UNHCR-talsmann Laura Boldrini.

LES OGSÅ: – Hjelp oss med flyktningstrømmen

Andre som dro fra kai i den libyske hovedstaden kort tid etter havaristen skal ha sett vrakrester og lik flyte i vannet. Andre vitner har sett overlevende svømme mot land, men det er uklart hvor mange som har overlevd.

– Mistet babyen

Ifølge den internasjonale organisasjonen for migranter (IOM) har en somalisk kvinne fortalt at hun mistet sitt fire måneder gamle barn. Hun svømte til land, og kom seg om bord i en annen båt til italienske Lampedusa.

Minst tre andre båter som forlot Libya i slutten av mars er også forsvunnet, og hundrevis fryktes omkommet. To av disse skal ha hatt 120 og 360 ombord, og pårørende til passasjerene sier at de ikke har fått kontakt.

Antallet som forsøker å flykte fra Nord-Afrika har økt kraftig siden midten av januar, da det tunisiske regimet ble kastet og opprøret i Libya og Egypt begynte. Over 25.000 mennesker, for det meste tunisiere har tatt seg til den italienske øya Lampedusa, som nå er oversvømmet av migranter.

– Tvunget ombord

Øyenvitnene sier at mange vegret seg for å gå om bord i havaristen fredag, men at de ble tvunget av libyske soldater.

– Dette er første gang IOM har blitt fortalt om migranter tvunget til sjøs av libyske myndigheter, heter det i en uttalelse fra IOM. De har imidlertid tidligere meldt at flyktninger er blitt robbet av regimets soldater.

Antallet dødsfall til sjøs har økt etterhvert som det har blitt tatt i bruk stadig større, men i mindre grad sjødyktige skip.

– De fleste, om ikke alle skipene som er brukt, har ikke vært sjødyktige. I tillegg er de overlastet, sier IOM-talskvinne Jemini Pandya.

– Det er ikke mulig å finne ut hvor mange båter som har forsøkt å ta seg til Lampedusa og hvor mange som ikke kom frem. Enkelte vil vi aldri få vite om, sier Pandya.

TV 2 følger saken.