ny1-kystfisk-finnmark-F - Avtale om kystfiske i Finnmark

Staten og Sametinget ble langt på vei enige om en ny avtale for kystfiskerettigheter i Finnmark under konsultasjonene i Nesseby mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På overtid kom fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) og representanter for Sametinget fram til en enighet om retten til fiske i fjordene i Finnmark og fjorder i Troms og Nordland.

Det skal blant annet settes av en tilleggskvote på 3.000 tonn torsk for fjordfiskere. Det vil også komme reguleringer av tilgangen båter større enn 15 meter skal ha i fjordene.

Selv om partene kom til enighet, er sametingspresident Egil Olli og fiskeriministeren uenige om staten med dette har innrømmet samene «historiske rettigheter» til fisket.

– Det finnes ulike tolkninger blant folkerettskildene om det eksisterer en slik historisk rett eller ikke. Det aller viktigste for meg er å gi et innhold med tiltak som gir samer og folk i kystområdene mulighet til å få inntekt som gjør at de ivaretar samisk kultur og språk, sa fiskeriministeren på en pressekonferanse i Nesseby mandag ettermiddag.

Egil Olli mener på sin side at de nå får en lovbestemt urfolksrett til fiske med avtalen som skal inngås. (©NTB)