ny1-indon-bashir-terror-F - Indonesia dropper terroranklage mot islamist

Indonesiske myndigheter vil likevel ikke tiltale den ytterliggående islamisten Abu Bakar Bashir for terrorisme. Dermed risikerer han ikke lenger å bli dømt til døden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Påtalemyndigheten begrunner avgjørelsen med at de mangler bevis for at den 72-årige religiøse lederen har skaffet til veie våpen og sprengstoff til bruk i terrorangrep. Også siktelsen om at han skal ha tilskyndet til terrorangrep, blir frafalt. I stedet risikerer han livsvarig fengsel for å ha gitt over 300.000 kroner til en terrorgruppe.

Bashir regnes som den åndelige lederen for jihadist-bevegelsen (hellige krigere) i Sørøst-Asia, og mandag ble enda en rettssak mot ham innledet i Jakarta. Han har flere ganger tidligere vært stilt for retten og sittet fengslet i lengre perioder de siste årene, noe som har gjort ham til en tilnærmet kjendis i Indonesia. Første gang han ble arrestert var kort tid etter terrorangrepet på Bali i 2002. Bashir selv mener at anklagene mot ham er oppspinn.

- For en frekkhet. Disse menneskene skulle vært kalt terrorister. Må Allah straks sende dem en katastrofe, sa Bashir om påtalemyndigheten da han ble ført bort fra rettssalen. Han roste samtidig Osama bin Laden og sa at han ville få rikelig med belønning i paradiset. USAs president Barack Obama risikerer imidlertid å ende som «en hund i helvetet» hvis han ikke angrer og omvender seg, ifølge Bashir.

Om lag 2.500 politifolk i pansrede kjøretøy sørger for vaktholdet under rettssaken. (©NTB)