arbeidskraft-mangel - - Asiater kan erstatte polakker

Arbeidsgivere frykter at hardere kamp om arbeidskraften i EU kan føre til at norske bedrifter må hente arbeidere fra Asia eller Midtøsten for å få fylt ledige stillinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg ser ikke bort fra at vi etter hvert kan få et større innslag av arbeidere fra Asia i Norge, sier administrerende direktør Ketil Lyng i Byggenæringens Landsforening til Dagsavisen.

Rekruttering av bygningsarbeidere fra Midtøsten kan også være aktuelt, mener han.

De siste årene er behovet for mer arbeidskraft i Norge i stor grad blitt dekket av polakker. Men nå taler mye for at mange polakker vil finne jobben de leter etter mye nærmere sitt hjemland, skriver Mandag Morgen.

I dag er det mangel på arbeidskraft i flere bransjer i Tyskland. Samtidig vil fem millioner tyske arbeidstakere bli pensjonister i løpet av de neste 15 årene. Samtidig kan økonomiske oppgangstider i Polen tilsi at færre polakker vil komme til Norge i årene framover. En reduksjon i antallet utenlandske bygningsarbeidere til Norge vil komme svært ubeleilig.

- Norge er et av de landene i Europa der befolkningen vokser raskest. I løpet av 20 år kan befolkningen øke med 1,2 millioner, sier Lyng til Mandag Morgen. (©NTB)