dk-pensjon - Politikere går med på å utsette egen pensjon

Etter noen dager i tenkeboksen går flere danske partier inn for at politikere skal ha samme pensjonsalder som resten av befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag stemte et stort flertall i Folketinget nei til et forslag fra venstreradikale Enhedslisten om å la statsråders og folketingsmedlemmers pensjonsalder følge befolkningens allmenne pensjonsalder. Kun Enhedslisten og Liberal Alliance stemte for forslaget.

Danskenes reaksjon har ifølge nyhetsbyrået Ritzau vært en blanding av vrede, forargelse og dyp undring, og i løpet av bare noen dager er ideen plutselig blitt langt mer populær blant de politiske partiene.

Søndag ble det klart at regjeringspartiet Venstre, regjeringens støtteparti Dansk Folkeparti og opposisjonspartiet De Radikale alle hadde snudd i saken.

De tre partiene er nå for at folketingsmedlemmers pensjonsalder skal settes opp dersom pensjonsalderen for resten av befolkningen settes opp. I dag kan folketingsmedlemmer pensjonere seg når de er 60 år gamle.

Saken er kommet opp fordi det kan bli aktuelt å heve den allmenne pensjonsalderen som et ledd i en spareplan for perioden fram til 2020. I dag er pensjonsalderen i Danmark 65 år for personer født før 1959 og 67 år for resten. (©NTB)