Disse tallene er det smart å sjekke.
Disse tallene er det smart å sjekke.

Sjekk disse tallene før du legger på sommerdekkene

I verste fall kjører du rundt på trafikkfarlige dekk.

At dekk er ferskvare, det betyr at et dekk eldes over tid, og at egenskapene derfor forringes. Det er stor forskjell på et nytt dekk og et som er kjørt en sesong. Forskjellen blir større jo eldre dekket er.

Men, det som ofte blir misforstått er at denne forskjellen nødvendigvis ikke henger sammen med hvor slitt dekket er. Det holder nemlig ikke å se på mønsterdybden, du må også sjekke alderen på dekket.

Dekk går ut på dato

Dekket har altså en levetid som ikke bare er begrenset av slitasje, men også av dekkets alder. Derfor kan dekkene dine altså gå ut på dato.

Hva skjer når et dekk går ut på dato? Det skjer ikke noe spesielt annet enn at det får gradvis dårligere egenskaper, og at det til slutt blir trafikkfarlig. Bremslengder øker, veigrepet forsvinner, og risikoen ved bilkjøring øker betraktelig. Dette på grunn av at fleksibiliteten i gummien blir borte, og dekket blir hardere og glattere.

SE OGSÅ: Hvem av Broom-gutta tror du skifter dekk raskest?

Fire viktige tall

Men hvordan finner jeg ut om dekkene mine har gått ut på dato?

1) Sjekk datoen dekket er produsert.

Produksjonsdatoen står stemplet inn i dekksiden som en liten kode. Dette er fire siffer etter hverandre, og de er ofte plassert inne i en oval.

Tallene står for produksjonsuke, og produksjonsår.

Kode: 2310 Svar: Dekket er produsert i uke 23 i 2010.

Kode: 0909 Svar: Dekket er produsert i uke 9 i 2009.

Kode: 5201 Svar: Dekket er produsert i uke 52 i 2001.

Det er altså de to første tallene som forteller hvilken uke dekket ble produsert, og de to siste som forteller hvilket år.

Dekk som er eldre enn fra 01.01. 2000 har en trekant i koden som illustrerer 1990-tallet. Tallet som står sammen med trekanten viser hvilket år på 1990-tallet det er.

LES OGSÅ: Denne SUV-eieren har absolutt ikke bruk for dekkene lenger

Hvor lang er levetiden på dekk?

Et dekk har en levetid på cirka fem år, men dette avhenger av bruk og slitasje.

Det vil si at hvis dekkene dine er eldre fem år, så bør du begynne å tenke på å bytte dem - uavhengig av om de er slitt ut eller ikke. Dette gjelder både sommer- og vinterdekk, men vinterdekk i særdeleshet.

Personlig konkurs

Er dekkene dine sju år eller eldre, bør du ha en meget god grunn til ikke å skifte dem. Da bør det være fordi dekkene sitter på en veteranbil av samme årgang, eller at de har affeksjonsverdi, eller at du rett og slett går personlig konkurs hvis du kjøper nye.

Dekkene, støtdemperne og bremsene er de viktigste delene du har på bilen din. Derfor er det disse du skal sjekke at er i orden, og det er disse du skal prioritere å bytte ut hvis de ikke er det.

Husk: Forsikringsselskapene forsikrer deg ikke mot, men ETTER en ulykke. Dekk, bremser og dempere forsikrer deg FØR - altså mot en ulykke.

LES OGSÅ: Derfor er piggdekk uten pigger lite smart