Mats Gilbert med et av Barna som han var med på å redde i Gaza.  (Foto: Fra filmen
Mats Gilbert med et av Barna som han var med på å redde i Gaza. (Foto: Fra filmen "Det akutte mennesket")

Mads Gilbert bruker filmen som mikrofon

Men det er ikke først og fremst sin egen stemme legen, politikeren og aktivisten Mads Gilbert vil bruke.

– Jeg griper de mikrofonstativene jeg får tak i fordi makta har så mange mikrofonstativ som de bruker og misbruker systematisk, sier lege Mads Gilbert til God morgen Norge.

Han mener det trengs motstand og opprør, og grep muligheten til å snakke gjennom en ny mikrofon: «Heftig og begeistret»-regissør Knut Erik Jensens kinoaktuelle dokumentarfilm «Det akutte mennesket».

– Min favorittfilmskaper

I dokumentarfilmen har Knut Erik Jensen laget et portrett av professoren, legenden, opprøreren, politikeren, naturmennesket og medmennesket Mads Gilbert som i snart 40 år har kjempet for å redde liv og skape en bedre verden.

Hvorfor sa du ja til filmen?

– Jeg har stor respekt for Knut Erik Jensen. Han er en av mine favorittfilmskapere i det norske filmlandskapet, og jeg har alltid likt hans fortellerstil og uttrykk.

LES OGSÅ: Tror på Tor

Filmen som mikrofonstativ

Filmen tar oss med på en reise som spenner fra vakker natur på ørretfiske i Nord-Norge, via en hektisk hverdag på Universitetssykehuset i Tromsø til bomberegnet i Gaza i 2009. Som politiker og helsearbeider jobber Gilbert for det han tror på. Han håndterer kriser, både som lege og i sitt solidaritetsarbeid. Men hans privatliv verner han godt om.

Han sier at hans person ikke er viktig. Gilbert ønsker å bruke filmen som et mikrofonstativ hvor han kan fortelle og formidle den andre fortellingen om virkeligheten. Den som sjelden blir fortalt i nyhetsmedier og aviser. Historien om de alminnelige menneskene som lever under fattigdom, okkupasjon og krig. De svake og små stemmene.

– Hvis jeg kan gi de stemmene større volum gjennom en slik dokumentar, så tenker jeg at det kan være en måte å forandre verden på, sier Gilbert.

– Jeg er barnslig og dum

Filmen byr på flere bilder fra Gaza-krigen som aldri er blitt vist før. Et nærportrett – men er altså helt fritt for private innslag.

– Jeg ønsker ikke å være en kjendisperson som er med på realityshows og sånn, sier Gilbert.

Han legger ikke skjul på at han har en politisk agenda.

– Jeg ønsker å forandre verden! Jeg ønsker å gi kraft og styrke til de som fortjener forandring. Som Mao sa: Det er massene som er de virkelige heltene. Selv er vi ofte både barnslige og dumme. Det er jeg. Barnslig og dum.

LES OGSÅ: Forfatter Tom Egeland: – Jeg tror på utenomjordisk liv

Ukritisk film?

Med håndholdt kamera tar regissør Jensen oss med i situasjoner hvor vi blir øyenvitne til Gilberts engasjement. Vi får et unikt innblikk i hverdagen til en mann som har gjort hele verden til sitt arbeidsfelt, men som for alltid vil ha røttene sine godt plantet i den nordnorske naturen og det nordnorske folkelynnet.

Noen kritikere savner Gilberts historie i filmen. Den unge Mads Gilbert.

– Med en person som Gilbert kan man sikkert lage tusen filmer, men jeg synes det er interessant å vurdere personen her og nå, sier regissør Knut Erik Jensen.

Det er også blitt satt spørsmål ved hvorvidt filmen er for lite kritisk.

– Jeg synes det er viktig å presentere Gilbert sånn som jeg liker han. Ethvert menneske er verd minst to romaner. Men den balansen Gilbert prøver å finne i det positive holdningene til omgivelsene er det som jeg synes er interessant, sier Jensen.

Historien om vennskap

Med kun ett kamera fulgte Knut Erik Jensen Mads Gilbert i en lang periode.

– Jeg ble kjent med han på en dypsindig måte. Det var fantastisk å bli dradd inn i hans verden!

I lanseringen beskrives filmen slik:

Det akutte menneske er en film om håp og desperasjon. Det er beretningen om idealisme og maktarroganse. Historien om vennskapsbånd på tvers av grenser og religion. Men fremfor alt er det fortellingen om en person som nekter å gi opp, om en lege som vet at det nytter.

Her er ukens filmpremierer