elever
elever

Drømte om å bli piloter – fikk milliongjeld i stedet

For tre år siden satset Christian og Joaquim alt på drømmen om å bli flygere. I dag står de uten flygerutdannelse, men med milliongjeld.

– Vi skulle ha vært piloter i dag, i stedet så må vi bli igjen her på bakken, sier Christian Haga som i dag jobber som stuer på Bergen lufthavn, Flesland.

Virket utrolig seriøst

Både Christian Haga og Joaquim Rosenlund Amaro jobber som stuere på Bergen Lufthavn, Flesland, men drømmen var å bli flygere. Da familiene i 2007 fikk anbefalt en nordmann via bekjente, bestemte de seg for å satse alt på å få drømmen oppfylt.

– De hadde kjent han i 20 år og gikk god for han. Han visste hva han drev med og at dette ville gå bra, sier Dagfinn Haga som er far til Christian.

Raymond Bøe presenterte sitt amerikanske firma World Flyers og skulle fungere som mellommann for de to guttene og den amerikanske flygerskolen.

Kontrakt-World-Flyers
Kontrakt-World-Flyers

– Han var jo utrolig overbevisende. Han var jo en selger så til de grader og vi ble overbevist om at han hadde et virkelig godt opplegg der borte og ville ta seg av det meste. For oss virket det utrolig seriøst, sier Dagfinn.

Krevde mer penger

Bøe skal ha forsikret familien Haga om at i underkant av 600.000 kroner ville dekke flygerskolen og sønnens opphold i to år.

– Via sitt firma skulle han utdanne Christian til å sitte bak spakene som styrmann etter to år, sier Dagfinn.

Ifølge kontrakten skulle guttene få en trafikkflygerutdannelse og i tillegg instruktørsertifikat og typerettighet. Familiene ble overbevist, så Raymond Bøe reiste til USA i forveien for å ordne alt det praktiske. Christian og Joaquim kom etter.

Guttene startet flygerutdannelsen i Florida, men etter et halvt år krevde Bøe mer penger.

– Argumentasjonen hans var jo at flybensinen hadde gått opp og det hadde den nok, men det var et stort men, sier Dagfinn.

Fikk 1,4 millioner

Bøe fikk til sammen 1,4 millioner fra de to familiene. I henhold til kontrakten skulle dette dekke 24 måneders flygerutdannelse og boutgifter på cirka 500 amerikanske dollar per måned, men etter kun et halvt år skal pengene ha tatt slutt.

– Jeg skjønte det da Christian ringte hjem og sa at noe var galt og at det ikke kunne stemme at de hadde brukt så mye penger, sier Wenche Haga som er mor til Christian.

Ifølge familien ble det deretter vanskelig å få noen svar fra Bøe.

– Jeg forsøkte også å få tak i han. Ringte han og skrev mail, men hørte aldri noe fra han og har ikke gjort det siden, sier Dagfinn.

Firma avviklet 12 år tidligere

Uten penger ble både Christian og Joaquim nødt til å avbryte flygerutdannelsen og reise hjem igjen.

– Vi skulle jo ha vært piloter i stedet er vi tilbake til utgangspunktet og med milliongjeld i tillegg, sier Joaquim.

Det viste seg også at Bøes amerikanske firma World Flyers hadde blitt avviklet i 1995, altså 12 år tidligere.

Dette får juridisk rådgiver i Forbrukerrådet, Paal Bjønnes til å reagere.

slutt
slutt

– Den motparten som er i den andre enden eksisterer jo ikke. Det er ikke registrert et firma en gang. Det er vel snakk om en leveranse som ikke kunne skje overhodet og da er den videreformidlet og solgt på falske premisser, sier Bjønnes.

Bjønnes er også klar på at det her er Bøe som må dokumentere hvordan pengene har blitt brukt.

– Denne mellommannen må jo kunne dokumentere hva pengene faktisk har gått til. Dokumentere hva som har blitt brukt til selve skolen, kost og losji og andre ting han i henhold til avtalen skal betale for disse menneskene. I den grad han ikke kan redegjøre for dette så vil dette isolert være en del av erstatningsansvaret som vedkommende kan holdes ansvarlig for, sier Bjønnes.

Begge familiene anmeldte Bøe for bedrageri

Politiet ved Lillestrøm politistasjon bekrefter overfor TV 2 hjelper deg at Bøe har blitt kalt inn til avhør i 2010, men at han ikke har ønsket å avgi forklaring uten å ha konferert med sin advokat. To og et halvt år etter anmeldelsen har altså Bøe ikke blitt formelt avhørt.

I begynnelsen av februar ble TV 2 hjelper deg med til politistasjonen i Lillestrøm da Christian og Joaquim skulle inn til avhør. Det var da første gangen Christian og Joaquim ble tatt inn til avhør.

Dømt i Forliksrådet

I 2009 ble Raymond Bøe i en fraværsdom i Forliksrådet dømt til å betale Christian og Joaquim til sammen 1,4 millioner kroner, men fortsatt har ikke familiene fått et rødt øre av Bøe.

– Det er jo utrolig at det ikke skal få noen konsekvenser for han. At det er vi som sitter med svarteper, mens han har ryggen fri og at det ikke skjer noe i det hele tatt, sier Wenche.

Forliksdommen
Forliksdommen

Raymond Bøe har ikke ønsket å stille til et intervju med TV 2 hjelper deg, men har i samtaler med oss hevdet at han ikke kjente til dommen i Forliksrådet. Han har nylig prøvd å få forkynnelsesdatoen forskjøvet slik at det ville være mulig å anke dommen, men ifølge Forliksrådet i Rælingen har dette blitt avslått.

Bøe sier til oss at det var guttenes innsats på flyskolen som var for dårlig, men dette avviser ledelsen ved den amerikanske flyskolen i Florida i samtaler med oss.

Bøe ønsker ikke å uttale seg noe mer og vil avvente en rettslig vurdering av saken.

Konsekvenser for familiene

For familiene har denne saken fått store konsekvenser.

– Det her er jo en sak som har pågått i tre år. Det er lenge når du har to familier som rett og slett blir tvunget til å betale penger som han har brukt på gud vet hva, avslutter Joaquim.

Vurderer du å ta flygerutdannelse i utlandet, kan det være lurt å kontakte Norsk Flygerforbund, ANSA eller NOKUT.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter