Joda (Foto: Siri Guldteig Larssen)
Joda (Foto: Siri Guldteig Larssen)

Er det mulig å spare 130.000 kroner på halvannet år?

Vår økonomiekspert tok utfordringen.

Linda og Øyvind Hasmo Svindseth fra Slemmestad i Røyken har en stor drøm. De ønsker at Linda skal ha et halvt år ekstra foreldrepermisjon hjemme med datteren Nora.

– Vi sliter litt med å få barnehageplass samtidig som vi ønsker ekstra tid med barnet. Det er årsaken til at vi så gjerne vil få til dette, forteller Linda.

Vår økonomiekspert Siw Ødegaard har tatt et dypdykk ned i Linda og Øyvinds økonomi for å se om det i det hele tatt er mulig å realisere drømmen. Når Lindas lønn faller bort mister de 130.000 kroner i inntekter og de må derfor spare opp en buffer i forkant for å dekke inntektstapet det halvåret Linda skal ha fri.

Les også: Hvor mye koster lille Nora?

Les også: Norske Talenter-Erik gambler sparepengene på sitt eget show

Les også: Prutet ned bryllupet til 25.000 kroner

Kjempeutfordring

– Det er klart at dette var en kjempeutfordring, for selv om Linda og Øyvind hadde en solid og ryddig økonomi hadde de ingen oppsparte midler, sier Ødegaard.

For Linda og Øyvind er drømmen viktig, men de vil ikke realisere den for enhver pris.

– Det er ikke verdt det dersom vi må leve på havregrøt i et halvt år, sier Øyvind.

En måned før lille Nora ble født startet ryddejobben og Ødegaard så tidlig at det var mye å hente i parets økonomi. De var begge i full jobb og baserte seg på to inntekter. Sammen eide de en enebolig på Slemmestad, de hadde studielån og en total gjeld på 2,3 millioner.

Hadde over 20 konti

– Linda og Øyvind trodde de hadde stålkontroll på økonomien. Linda var økonomisjef i familien og hadde opparbeidet et kontosystem med over 20 ulike konti der lønningene hver måned fordelte seg utover, forteller Ødegaard.

Men selv om paret visste hva pengene gikk til er det ikke gitt at de alltid brukte dem like fornuftig.

– Det er skremmende hvor mye penger som forsvinner ut på bare tull, sier Linda sjokkert i etterkant.

Underveis i arbeidet dukket det opp flere overraskelser for paret. Det viste seg blant annet at Øyvinds lunsjutgifter var vesentlig høyere enn det Linda trodde.

Øyvind brukte 4000 på lunsj i måneden

– Jeg visste at han kjøpte en del mat ute, men at han brukte opp mot 4000 kroner i måneden på lunsj, når jeg vet at han har en kantine der det bugner av mat, det overrasket meg litt, forteller Linda.

Og Øyvinds lunsjutgifter er en av de tingene som blir kuttet drastisk når paret skal snekre sammen budsjettet for det neste halvannet året. Paret har tidligere prioritert å reise mye, noe de ser vil begrense seg selv når datteren kommer. De har også brukt en del penger på impulskjøp og oppgraderinger av huset.

Truet med å ta bilnøklene

– Her må det kuttes kraftig, sier Ødegaard, som gikk hardt til verks for å synliggjøre potensielle kuttposter.

– Det som kanskje var tyngst å svelge var Siw sitt forslag om å kvitte seg med den ene bilen, sier Linda. Den satt langt inne.

Hver måned betaler paret 9000 kroner i bilutgifter og Ødegaard ønsket å teste viljestyrken deres ved å foreslå at Linda og Øyvind skulle dele på en bil.

– Noen av forslagene mine var nok i overkant kontroversielle, men min oppgave var å gi dem alternativene, og så er det opp til Linda og Øyvind selv å finne hvilke løsninger de vil gå for, sier Ødegaard.

Etter to måneder med budsjettjobbing er lille Nora kommet til verden og paret har laget et budsjett der utgiftene det neste halvannet året er kuttet med 130.000.

Går ikke ut over livskvaliteten

– Jeg er utrolig stolt over hva vi har fått til, sier Linda og er mest fornøyd med at hun føler at kuttene de har gjort ikke har gått særlig ut over livskvaliteten.

Paret har ikke valgt å kutte i de store tingene. Men ved å ta denne grundige gjennomgangen har de skjært bort alt unødvendig forbruk og sparer nå 6500 kroner i måneden.

– Jeg merker at det er utrolig gøy. Så langt ligger vi foran skjema i forhold til å realisere drømmen om et halvt år hjemme med Nora. Jeg er egentlig bare klar for neste prosjekt, som er nytt hus, smiler Linda.

Ødegaard er også stolt over paret. Hun mener dette viser at veldig mange kan få råd til mye dersom de gjør noen enkle omprioriteringer i hverdagen.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter