joda (Foto: Siri Guldteig Larssen)
joda (Foto: Siri Guldteig Larssen)

Hvor mye koster lille Nora?

Prislappen som SIFO har satt ender på 43 000 kroner.

Lille Nora ble født i slutten av februar og foreldrene Linda og Øyvind Hasmo Svindseth er nysgjerrige på hvilken innvirkning jenta vil ha på parets økonomi fremover.

– Det er vanskelig å planlegge økonomien fremover, for vi har aldri gjort dette før og vi vet ikke hvilke kostnader det vil medføre, sier Linda.

Linda og Øyvind er med i TV 2 hjelper degs satsning på privatøkonomi denne våren og vil få hjelp av vår økonomiekspert Siw Ødegaard til å realisere drømmen om et halvt år ekstra foreldrepermisjon.

Les også: Norske Talenter-Erik gambler sparepengene på sitt eget show

Les også: Prutet ned bryllupet til 25.000 kroner

Kostnader det første leveåret

Å beregne hva et barn koster det første leveåret er ikke lett, ifølge forsker i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Elling Borgeraas. Kompetansesenteret har satt sammen et budsjett basert på en standardpakke man regner at de fleste barn bør ha tilgang til når de bor i Norge.

– Vi har foretatt en beregning over 18 måneder. Når man har blitt gravid og skal ha barn så starter man gjerne innkjøpet av en grunnutrustning i forkant av at barnet kommer. Hvis du tar med grunnutrustningen, så regner vi med at et barn koster om lag 43.000 kroner det første leveåret, forteller Borgeraas.

Han presiserer imidlertid at folk og foreldre bruker så mye som de har råd til på barna sine og at variasjonene er store.

– Det er klart at kjøper du en barnevogn til 20.000 så sliter du med dette budsjettet. Standardbudsjettet er en veiledning for å hjelpe folk når de skal planlegge sin egen økonomi, sier han.

SIFO har laget sine beregninger basert på et nøkternt forbruksnivå, litt under gjennomsnittet.

Slik kutter du kostnader

Økonomiekspert Siw Ødegaard mener norske foreldre har latt seg blende av utstyrstyranniet og at det er mye man kan gjøre for å kutte kostnadene når man skal ha barn.

– Tenk deg godt om i forhold til hva du faktisk trenger, sier Ødegaard.

Hennes råd til vordende foreldre er å se seg om etter brukt utstyr på Finn.no og andre nettsider som bugner over av brukt barneutstyr til en billig penge.

– Det går jo også an å arrangere byttekvelder med andre og sørge for at utstyret man har investert i kan komme flere til nytte.

Videre mener Ødegaard at å kjøpe dyre kvalitetsklær til barn, som kun skal brukes noen få måneder er bortkastet og at man kanskje heller bør fokusere mer på prislappen enn på merket.

siw
siw

Den siste tiden har vi også sett at matvarekjedene kuppes om å vinne barneforeldrene som kunder.

– Ved å følge med på tilbud og pågående kampanjer, som bleiekrigen vi så i vinter, kan man gjøre gode kupp, sier Ødegaard.

Og ikke minst utfordrer hun foreldre til å lage barnematen selv.

– Her kan du spare masse penger og i tillegg ha full kontroll på hva poden får i seg. Dette er mye enklere enn mange tror.

Ødegaard legger avslutningsvis til at forbruket ellers gjerne går ned når man får barn.

– Man har ikke lengre tid til dyre fritidsaktiviteter eller hyppige restaurantbesøk, men det kan jo være en utfordring å holde kaffe latte-budsjettet nede når man er ute i permisjon.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter