TdF (Foto: SCANPIX/)
TdF (Foto: SCANPIX/)

Se Hæstad forære RBK tre poeng

Rosenborg fant tilbake til vinnersporet med overbevisende seier mot Vålerenga.

Rosenborg - Vålerenga 2-0

Lerkendal/Bergen (TV 2 Sporten):Et poengtap hjemme mot Vålerenga ville ført til dype sår i Rosenborgs vinnersjel – og kunne ødelagt trøndernes gullambisjoner denne sesongen.

Det så Jan Jönssons menn ut til å være klar over. For da RBK tok deres sjette strake hjemmeseier mot Vålerenga, lignet Jönssons nykomponerte lag en potensiell Tippeliga-vinner.

Borte var spøkelset som har herjet i gangene på Lerkendal i en kald og våt sesonginnledning. Tilbake sto kolosser som Rade Prica, Alejandro Lago og den danske nyervervelsen Jim Larsen.

Skandinavene gikk i spissen for et tent og aggressivt Rosenborg-lag. Hjemmelaget valset til tider over Vålerenga, som tydelig led under savnet av det suspenderte rivjernet Fedor Ogude på midten.

– Dette var veldig, veldig deilig. Supporterne synger oss frem og møter mannsterke opp. Og vi viser mye moral, vilje og disiplin, sier Jönsson til TV 2 Sporten.

Nils Arne Eggen (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Nils Arne Eggen (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Klassescoring av Jamtfall
Rosenborg fikk en kjempestart før to minutter var spilt.

Et langt utspill ble stusset videre av Prica. Michael Jamtfall viste styrke da han holdt unna en Vålerenga-forsvarer og skjøt forbi Lars Hirschfeld.

Det er ingen tvil om at det er jeg som ødelegger for laget mitt.

Prica var igjen involvert da Kristofer Hæstad etter en halv time slo ballen blindt mot eget forsvar fra midtstreken. Tilbakespillet – som kunne gi assosiasjoner til kampen mot Chelsea da Hæstad var Wigan-spiller – gikk mellom midtstopperne og ble snappet opp av Prica.

Rosenborgs toppscorer fintet iskaldt ut Hirschfeld og scoret Rosenborgs andre.

– Det er ingen tvil om at det er jeg som ødelegger for laget mitt i dag. Jeg legger meg flat og tar alt på min kappe, sier Hæstad til TV 2 Sporten.

På overtid i første omgang kunne Rosenborg økt ledelsen ytterligere, men verken Jim Larsens heading eller Per Ciljan Skjelbreds skudd fant veien til nettet.

RBK uten Örlund i andre omgang
I andre omgang fortsatte RBK der de slapp i første – etter at en skadet Daniel Örlund hadde blitt værende i garderoben og ble erstattet av Erik Mellevold Bråthen.

Keeperen fikk seg en smell i en duell med Luton Shelton like før pause, og kunne ikke fortsette kampen ut.

Bare to minutter ut i omgangen sto 30-åringen for en fantastisk enkeltprestasjon da han saksesparket ballen i stolpen etter en mislykket Strandberg-klarering.

Jim Larsen dominerte på dødballer hele kvelden. Etter 59 minutter var dansken nære ved å score sitt første RBK-mål da han headet via stolpen og utenfor på en corner.

Underkjent Hæstad-scoring
Vålerenga trodde et øyeblikk at de hadde kommet tilbake i kampen, men Kristofer Hæstad måtte skuffet innse at han var en meter offside da han satte ballen i mål like etter.

Mot slutten av kampen byttet Jönsson inn RBK-talentene Jonas Svensson (18) og Gjermund Åsen (19).

Åsen var uhyre nære sitt første Tippeliga-mål etter at et Prica-frispark hadde gått i muren, men Hirschfeld levererte en fenomenal enhåndsredning på avslutningen fra kort hold.

Rosenborg (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Rosenborg (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Mål ble det heller ikke da Hirschfeld reddet et frispark fra nærmere 35 meter like før slutt. Jamtfall skled, men fikk etter hvert avsluttet. Bare André Muri sto i veien for et 0-3-tap med sin redning på streken.

Tre poeng betyr at Rosenborg klatrer opp til 12. plass på tabellen – foran Odd, Haugesund og Viking på målforskjell.

Mener RBK har fått dårlig betalt
Jan Jönsson ville ikke gå med på at Rosenborg er friskmeldte etter den elendige sesongstarten.

– Vi har gjort to gode hjemmekamper, men fått dårlig betalt. Derfor kan spillerne sove litt bedre etter denne seieren, for det fortjener de, sier Jönsson.

Vålerenga befinner seg tre poeng foran på en 10. plass. Martin Andresen synes RBK vant en fortjent seier.

– Vi taper mot et bedre lag i dag. Vi gjør det også litt vanskelig for oss selv ved å gi bort de to målene på den måten som vi gjør, men det var alt i alt et fortjent tap, sier Andresen.

Les også: RBK-Bakenga refses av Bjørn Hansen

Kan du skape et vinnerlag? Spill TippeligaExpert!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Slik stilte lagene:

Rosenborg (4-4-2): Örlund - Lustig, Larsen, Lago, Dorsin - Jamtfall, Winsnes, Henriksen, Skjelbred - Prica, Fredheim Holm.

Vålerenga (4-2-1-3): Hirschfeld - dos Santos, Muri, Strandberg, Nordvik - Hæstad, Singh - Fellah - Zajic, Nielsen, Shelton.