MØTTE IKKE OPP: Ett år etter at 22 åringen ble dømt til to års fengsel for grovt hjemmeran, går mannen fri ¿ fordi han ikke har fått forkynt dommen.  (Foto: TV 2)
MØTTE IKKE OPP: Ett år etter at 22 åringen ble dømt til to års fengsel for grovt hjemmeran, går mannen fri ¿ fordi han ikke har fått forkynt dommen. (Foto: TV 2)

Straffedømt (22) møtte ikke opp i retten – går fri

Ett år etter at han ble dømt til to års fengsel for grovt hjemmeran, går mannen fri – fordi han ikke har fått forkynt dommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinteren 2008/2009 ble Oslo rystet av flere grove hjemmeran der ofrene var velstående innvandrerfamilier.

Etter en massiv politijakt kom gjennombruddet i mars 2009 da politiet gikk til pågripelse av fire menn i 20-årene.

Ett av ofrene for ranerne var en 19-åring bosatt i Bærum som var hjemme med sin fire år gamle bror.

Offer fortsatt livredd

Offeret fikk pistol mot tinningen og kniv mot strupen før hun ble tapet på hender og føtter. Ifølge kvinnens bistandsadvokat er hun fortsatt livredd.

– Det er snakk om en jente som ikke klarer å fungere. Hun tør ikke være hjemme alene, sier Vahid Alai til TV 2 Nyhetene.

- IKKE HJEMME: TV 2 oppsøkte boligen der 22-åringen har registrert adresse, men der traff vi kun et familiemedlem som fortalte at 22-åringen bor sammen med venner. (Foto: TV 2)
- IKKE HJEMME: TV 2 oppsøkte boligen der 22-åringen har registrert adresse, men der traff vi kun et familiemedlem som fortalte at 22-åringen bor sammen med venner. (Foto: TV 2)

19-åringen klarte å gjenkjenne den 22 år gamle norsksomalieren. Han er tidligere dømt for flere alvorlige forbrytelser, deriblant voldtekt og ran.

– Forjævlig

Da mannen i mars i fjor ble dømt til to års for grovt ran, møte han aldri opp i Oslo tingrett. Ett år senere har han fortsatt ikke fått forkynt dommen.

– Dette er forjævlig, for å si det rett ut, sier Alai.

Det er aktors ansvar å be politiet finne 22-åringen. Ifølge Oslo politidistrikt har de aldri fått en slik beskjed. Alt tyder dermed på at påtalemyndigheten har glemt hele saken.

Registrert adresse ved fengselet

Utrolig nok har 22-åringen registrert sin bopel bare 100 meter fra Oslo fengsel.

RYSTET: Bistandsadvokat for ett av ofrene der 22-åringen er gjerningsmann, er rystet over at mannen fortsatt går fri. (Foto: TV 2)
RYSTET: Bistandsadvokat for ett av ofrene der 22-åringen er gjerningsmann, er rystet over at mannen fortsatt går fri. (Foto: TV 2)

TV 2 oppsøkte denne boligen og møtte vi et familiemedlem som fortalte at 22-åringen kun får tilsendt posten dit.

– Jeg pleier å ringe når jeg får post. Så henter han den, sier kvinnen til TV 2.

– Bor med venner

Hun sier videre at mannen ikke bor på denne adressen.

– Han har sagt til meg at han bor sammen med venner. Jeg har aldri sett leiligheten hans.

– Men kan du hilse fra TV 2 og spørre om han kan ringe oss?

Noen timer senere ringte 22-åringen til TV 2 og ga klar beskjed om at vi skulle holde oss unna.

Justisdepartementet vil ikke kommentere hvordan det er mulig at en mann som ble dømt til to års fengsel for ett år siden – fortsatt går fri.