Philippe Gilbert vant Liege bastogne Liege. (Foto: TV 2)
Philippe Gilbert vant Liege bastogne Liege. (Foto: TV 2)

Gilbert vant Liège-Bastogne-Liège og ble historisk

- Det er noe helt unikt og spesielt, sa Philippe Gilbert etter at han tok innersvingen på Schleck-brødrene i spurten. Se avslutningen her.

Som ventet var det på de siste 100 km at årets Liège-Bastogne-Liège begynte å ta fyr. Et brudd på ti mann lå noen minutter foran hovedfeltet. Lars Petter Nordhaug forsøkte å ta seg opp til dem, men klarte det ikke.

Angrep fra Schleck-brødrene
Like etterpå gikk en sterk nimannsgruppe fra hovedfeltet, som tok igjen det opprinnelige bruddet med 61 km igjen. Rabobank hadde to mann i gruppen. BaKi hovedfeltet ble det kjørt hardt. Omega Pharma-Lotto prøvde å kontrollere for å beskytte sin kaptein, Philippe Gilbert, mens Leopard og Katjusja gjorde sitt for å slite ut Gilbert.

Feltet slet med å ta igjen bruddet og lå 1:41 bak før stigningen opp trange og bratte La Redoute 35 km før mål. Men på stigningen tok feltet kraftig innpå og kuttet forspranget til 46 sekunder. Da de begynte på nest siste bakke, Cote de la Roche, var forskjellen 25 sekunder.

Bak gikk Schleck-brødrene til angrep og fikk med seg Philippe Gilbert. De tre gikk i tet og fikk med seg noen av den tidligere tetgruppen. Fjorårsvinner Alexander Vinokourov fikk mekanisk trøbbel i bakken og tapte terreng.

Se avslutningen av rittet øverst i artikkelen

Gilbert viste styrke
15 km fra mål ledet Schleck-brødrene, Gilbert og BMCs Greg van Avermaet med 27 sekunder.De ga full gass og økte ledelsen til 45 sekunder da de begynte på siste bakke, Cote de Saint-Nicolas, med åtte km igjen.

Gilbert angrep med seks km igjen. Det ristet av Andy Schleck og van Avermaet. Men Andy Schleck klarte å ta seg opp til de to i tet igjen.

I siste sving, noen hundre meter før mål, angrep Philippe Gilbert igjen og denne gangen var det ingen av de to andre som hadde noe å svare med. Gilbert vant suverent, mens Fränk Schleck ble nummer to og Andy Schleck nummer tre.

Har vunnet like mye som Hinault
28 år gamle Gilbert er nå den andre rytteren noensinne som har vunnet de tre ardennerklassikerne i samme sesong. Han har vunnet Amstel Gold race, La Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège på én uke. I tillegg vant han Brabantse Pil i uken før det igjen.

På 18 måneder han han seiret i åtte klassikere, like mange som legenden Bernhard Hinault vant i hele sin karriere.

- Det er noe helt unikt og spesielt. Jeg hadde en fantastisk dag. Jeg hadde støtte fra mange fans helt fra morgenen av. Spesielt da jeg passerte landsbyen min. Det ga meg mye motivasjon. Og så visste jeg at sønnen min ventet på meg her. Nå skal jeg besøke fanklubben min i kveld. Det blir et stort øyeblikk, sa han etter rittet.

Lars Petter Nordhaug ble nummer 100, elleve minutter bak Gilbert. Her er full resultatliste.

Nordhaug etter Liège: - Kommer til å ergre meg i årevis fremover

Topp ti:
1 Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto
2 Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek
3 Andy Schleck (Lux) Leopard Trek
4 Roman Kreuziger (Cze) Pro Team Astana
5 Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling
6 Chris Anker Sörensen (Den) Saxo Bank Sungard
7 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
8 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale
9 Björn Leukemans (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
10 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi

Lars Petter Nordhaug. (Foto: TV 2)
Lars Petter Nordhaug. (Foto: TV 2)