SOMMERTEKSTIL: Silke er et vakkert, men skjørt materiale. Få med deg tipsene til hvordan du best tar vare på sillkeplaggene dine.
SOMMERTEKSTIL: Silke er et vakkert, men skjørt materiale. Få med deg tipsene til hvordan du best tar vare på sillkeplaggene dine.

Slik tar du vare på silkeplaggene dine

Silke både føles deilig mot kroppen og gir oss en følelse av luksus. Men hvordan skal man best ta vare på den?

– Silk does for the body what diamonds do for the hand, har den amerikanske designeren Oscar de la Renta sagt. Ingenting er så vakkert og delikat som en flagrende silkechiffonkjole, men chiffon er også det sarteste av silkematerialene og krever ekstra omtanke. Og ikke bare når du vasker det. Silkechiffon får lett rifter og henger det seg først opp i noe, er du nesten garantert løse tråder. Det er derfor lurt å tilpasse tilbehøret. Unngå vesker med spenner og knapper i metall, eller armbånd og ringer som lett kan henge seg fast i stoffet. Lange øredobber som henger helt ned på skuldrene kan også lage stygge rifter. Hvis du skal bruke belte over chiffon, velg et som er laget av stoff eller har et mykt stofflag på innsiden som beskytter kjolen eller overdelen, og sørg for at spennen ikke sitter direkte på stoffet.

En silkechiffonkjole må også beskyttes mot omgivelsene, så vær forsiktig med hvor du setter deg. En kurvstol eller et sete med ujevne kanter er den sikre død for chiffon, og vær også forsiktig så du ikke tråkker på kjolen med spisse stilettheler. En viktig huskeregel for all type silke er å la kremer, hårspray, deodorant og parfyme tørke før du kler på deg. Spesielt alkohol er skadelig for silke, og mange av skjønnhetsproduktene dine inneholder nettopp alkohol.

Flekker på silkechiffon

Hvis du er så uheldig å søle på en silkechiffonplagg, gjør du skaden større ved å påføre vann og gnikke på stoffet. Silkechiffon kan nemlig både krympe og bli strukket når det er vått, og vil ikke vende tilbake til normal form etter at det tørker. Les derfor alltid vaskelappen på plagget før du gir deg i kast med flekkfjerningen, og la heller et profesjonelt vaskeri ta seg av jobben hvis du er redd for å gjøre skaden enda verre. De fleste silkechiffonplagg må renses, men selv om vaskelappen viser at plagget kan håndvaskes, bør du ikke skrubbe stoffet mot hverandre der du har fått flekken. Unngå også å la silke ligge i bløtt lenge. Skulle uhellet først være ute, er det dessuten lurt å levere plagget til rens innen rimelig tid etter at du har sølt. Lar du det ligge i flere dager og uker, er sjansene større for at flekken ikke lar seg fjerne.

Flekker på silke

Tykkere silkestoffer kan stort sett vaskes, og derfor er flekkbehandling også litt lettere enn på chiffon. Husk at du ikke kan se flekken når stoffet er vått, så la det tørke etter vask og sjekk om flekken er borte, før du slår deg til ro med krisen er over.

Bruk en svamp vætet med lunkent vann, og trykk på flekken, med vrangsiden av plagget vendt ut. Spesielt alkoholsøl krever umiddelbar behandling. Det er også lurt å sjekke overflødig farge i silken før du vasker et silkeplagg hjemme. Væt et lite område med kaldt vann, legg et hvitt håndkle under og stryk over plagget med et passe varmt strykejern. Smitter fargen over på håndkleet, er ikke silken fargefast og bør ikke vaskes hjemme.

LES OGSÅ: Finn fargen som kler deg

Reparasjon av chiffon

Siden stoffet er så delikat, er det nesten umulig å reparere en flenge uten at det synes, spesielt ensfarget og lyst farget chiffon avslører raskt sømmer. En mulighet kan være å sy opp kjolen hvis det lar seg gjøre, eller gjemme sømmen under et belte eller jakke. Et mønstret plagg er lettere å jobbe med, men husk alltid å sy med små sting for penest resultat.

Oppbevaring

Unngå direkte sollys, fukt og sterk varme fra for eksempel en panelovn der du oppbevarer og tørker silkeplaggene dine. Til og med lim og behandling brukt i enkelte trekommoder kan skade silkechiffonen på sikt. Lagre det derfor i silkepapir eller i en eske. La kjoler og overdeler henge i skapet, men husk å ikke henge det ved siden av klær med paljetter eller glidelåser, som kan henge seg fast i stoffet.

Gule flekker

Hvit silke kan gulne over tid, for å beholde den hvite, crispe farger kan du tilsette ammoniakk i vaskevannet, men unngå å helle det direkte på stoffet. Bland en liten menge ut i vann før du legger plagget i. Unngå også vaskemidler som inneholder blekestoffer. For å fjerne gule flekker, tilsett tre til fire spiseskjeer blank eddik i en bøtte kaldt vann, og la silken ligge i bløtt i noen få minutter. Silke skal aldri ligge i vann over lengre tid. Deodorantflekker er dessverre vanskelig å fjerne på alle typer stoffer, men det kan likevel være verdt et eddik-forsøk.

Håndvask

Forteller vaskelappen deg at silkeplagget ditt kan vaskes i vann, bør du vaske det for hånd. Mange vaskemaskiner kan være røffe i behandlingen, selv på silke- og ullprogram. Vil du likevel ta sjansen, kan det være lurt å legge plagget i en vaskepose for å beskytte det. Husk også at silke kan krympe første gang du vasker det. Velger du å vaske for hånd, bør du la plagget ligge i lunkent vann med et mildt vaskemiddel spesielt beregnet for skjøre materialer i noen minutter. Rens i klart, kaldt vann til såpen er borte. Fyll en bøtte med kaldt vann og tilsett en desiliter blank eddik, som du skylder plagget i. Eddiken nøytraliserer og fjerner såperester og gjør at silken beholder sin naturlige glans. Skyll godt etterpå for å fjerne eddiklukten. Rull plagget inn i et håndkle for å få ut vann, ikke vri plagget, det kan skade fibrene i silken. La det tørke flatt eller hengende.

Stryking

Stryk silkeplagg på vrangen mens de fremdeles er fuktige, og husk å ha strykejernet på svak varme. Test alltid hvordan stoffer reagerer på strykingen på et lite synlig sted, og legg et kjøkkenhåndkle i mellom strykejernet og silken hvis du er redd for å ødelegge stoffet. Ikke spray vann på tørr silke mens du stryker, det kan lage flekker.

Rynker

Små rynker retter seg ut over natten hvis du henger plagget opp. Reiser du med silke i bagasjen, heng opp plagget med en gang du kommer fram, ikke la det ligge i kofferten. Større skrukker kan du stryke ut med et strykejern på svak varme, eller la plagget henge inne på badet mens du tar en dusj, og la dampen gjøre jobben for deg. Til tross for at silke er delikat, skal det brukes og nytes. God sommer i silke!

Kilder: www.texeresilk.com, www.silkhandicrafts.com, www.cleaning.tips.net