Anne Margrethe Hausken (Foto: Andersson, Sören/SCANPIX)
Anne Margrethe Hausken (Foto: Andersson, Sören/SCANPIX)

Gravid i åttende måned – trener for fullt

Anne Margrethe Hausken lar mage være mage og går for rent bord i NM.

Anne Margrethe Hausken er gravid i åttende måned, men orienteringsløperen lar seg ikke stoppe av en voksende mage. Målet er å vinne alle distanser i NM i september.

– Jeg har fått mange spørsmål fra utenforstående som for eksempel "løper du enda?" og "er det trygt da?" og så videre, men for meg er det å løpe i skogen det mest naturlige som finnes. Det er det jeg har gjort hele livet, så hvorfor skulle jeg stoppe nå? spør 35-åringen retorisk.

Hun er overbevist om at det ikke er farlig å løpe i skogen, selv om kulen på magen blir stadig større.

– For meg er det ikke farligere å drive med orientering enn det er for andre å sykle. Og skulle jeg falle så detter man som oftest på knærne. Instinktivt beskytter man vel magen hvis det skulle skje noe, så jeg er ikke bekymret, sier Hausken.

35-åringen med ni EM- og VM-medaljer får støtte både av eksperter og på hjemmebane.

– Generelt anbefaler vi gravide å trene gjennom hele svangerskapsperioden, sier vakthavende gynokolog ved Kvinneklinikken på Oslo Universitetssykehus, Jeanne Goderstad.

– En skal være litt forsiktig med å presse seg altfor hardt, men hvis en er vant til å trene mye og tøft er det ingenting som er bedre enn å fortsette treningen under svangerskapet, forklarer hun.

– Selv i åttende måned?

– Ja, selv i åttende måned. Forutsatt at hun ikke har smerter eller andre problemer, så er det bare magens størrelse som kan sette en stopper for treningen, sier legen til TV 2 Sporten.

Også ektemann og nummer åtte på verdensrankingen i herreklassen, Anders Nordberg, støtter kona fullt ut.

– Jeg tror ikke det er mange som får bedre oppfølging enn Anne Margrethe. Hun er så godt trent at det må jo telle positivt, sier han.

Med termin i juni er det begrenset hva Hausken kan delta på i sesongen 2011. VM går av stabelen i august uten den dobbelte verdensmesteren, men i september er lysten stor til å delta i NM.

– Jeg har vært litt stor i kjeften og proklamert at jeg skal ta rent bord i NM, hehe. Er helsa i orden og det er trygt for meg å løpe så skal jeg hvert fall gjøre et forsøk, så får vi se hvordan det går, smiler den vordende moren.