Ivan Basso (Foto: Alessandro Trovati/Ap)
Ivan Basso (Foto: Alessandro Trovati/Ap)

Reglene i Giro d'Italia 2011

Giro d'Italia deler sjenerøst ut med euro i premiepenger i de ulike konkurransene. Totalt deles det ut 1 381 010 euro (10 736 662 norske kroner).

Velt de siste tre kilometerne
Denne regelen ble innført i 2005: Dersom en rytter velter innenfor de tre siste kilometerne før mål på hver etappe, vil han bli tilkjent den samme tiden som gruppen han var en del av da velten skjedde.

Hjelm er obligatorisk under hele rittet
I henhold til UCI-reglene er det påbudt å bruke hjelm for alle, fra start til mål på alle etappene.

Etappeseier
De 21 rittdagene i Giro d'Italia 2011 er fordelt på to individuelle tempoetapper, en lagtempoetappe, åtte fjelletapper, fire flate etapper og seks kuperte etapper.

Premiepenger: Førsteplass gir 11 010 euro i premie.

Premie for angrepsvillighet (Fuga Pinarello-prisen): Rytteren som i løpet av Giroen har flest kilometer i brudd vil få en premie på 6000 euro.

Premie for kampånd: Ryttere som anstrenger seg for å skape resultater uavhengig av etappetype blir belønnet med poeng på hver etappe. Etter tre uker kåres en sammenlagtvinner som får 4000 euro.

Lagkonkurransen: Trofeo Fast Team regnes ut ved å legge sammen tiden til de tre beste rytterne på hvert lag på hver etappe. Trofeo Super Team bestemmes utifra et poengsystem basert på antall ryttere som kommer inn blant topp 20 på etappene.

Premiepenger: Trofeo Fast team belønnes med 7000 euro. Trofeo Super Team gir også 7000 euro.

Den rosa trøya (maglia rosa): Den mest prestisjefylte trøyen i rittet og bæres av den rytteren som ligger best an i sammendraget.

Premiepenger: Sammenlagtvinneren får 90 000 euro. Bæreren av ledertrøyen får i tillegg 1000 euro per dag han har den.

Den hvite trøya (maglia bianca): Den hvite ungdomstrøyen bæres av den rytteren på 25 år eller yngre som ligger best an i sammendraget.

Premiepenger: Beste ungdom etter tre uker belønnes med 10 000 euro. 500 euro deles ut daglig til bæreren.

Den grønne trøya (maglia verde): Rytteren med flest klatrepoeng er bærer av den grønne trøya. Rytterne kan ta klatrepoeng på fjelltopper av alle vanskelighetsgrader. De tøffeste fjelletappene gir flest poeng.

Premiepenger: Vinneren sammenlagt her får 5000 euro.

Den røde trøya (maglia rosso passione): Bæres av rytteren som leder spurtpoengkonkurransen. Rytterne kan ta poeng på de innlagte spurtene og ved målgang på hver etappe.

Premiepenger: Vinneren etter tre uker får 10 000 euro.

Pris for mellomspurter: Etappene har innlagte spurter og den som har samlet mest poeng på disse i løpet av de tre ukene får 8000 euro.

Azzurri d'Italia-prisen: Ligner på poengkonkurransen, men gir bare poeng for topp tre-plasseringer. Vinneren sammenlagt får 5000 euro.

Fair Play-prisen: Laget som har oppført seg best i løpet av Giroen belønnes med en premie på 5000 euro. Overtredelser, som advarsler og deklassifiseringer, gir poeng. Laget som har færrest poeng vinner.

Sistemann i sammendraget: I Tour de France kalles han lanterne rouge (den røde lykten). I Giroen får man numero nero (det svarte nummer) for å ligge aller sist. Fra 1946 til 1951 var det en egen sort trøye for denne plasseringen.