PS suv utenfor vei (Foto: Illustrasjonsbilde)
PS suv utenfor vei (Foto: Illustrasjonsbilde)

SUV-eierne havner mye oftere i grøfta

Myte eller sannhet? Les hva Brooms bilekspert sier.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte

Som fornøyd eier av Subaru Legacy må jeg si at vinteren stort sett er en lek. Hører likevel påstander om at firehjulstrekkere er mer innblandet i ulykker enn tohjulstrekkere på vinteren, det finner jeg vanskelig å forstå. Har du eventuelt noen forklaring på det hvis det virkelig er slik?

Benny svarer:

Heisann. Det stemmer at firehjulstrekkerne er overrrepresentert på ulykkesstatistikken vinterstid. En undersøkelse If Skadeforsikring har gjort viste at 4x4-bilene kjørte 50 prosent oftere i grøfta enn tohjulstrekkere på vinteren. Et ganske oppsiktsvekkende tall, men det stemmer dessverre.

SUV-sjåførene som oftest havner i grøfta kommer forresten fra Oslo og oftest gjør de dette på vei til et av vintersportsstedene.

Det handler altså mer om utforkjøringer enn kollisjoner, heldigvis. Årsaken er nok så banal som at mange av disse sjåførene undervurderer både fart og underlag. Firehjulstrekk kan gi litt "falsk trygghet" under mange forhold. Så mister man plutselig kontrollen - og så står bilen der i grøfta.

Firehjulstrekk er fantastisk for å få deg opp bratte bakker, men nedover hjelper det ikke veldig mye. Og begynner du først å skli med en stor og tung firehjulstrekker, er det grunn til å frykte det verste.

Mitt råd er å gjøre seg skikkelig kjent med bilen og vite hvor grensene går. Da blir man også en bedre og mer forsvarlig sjåfør og slipper forhåpentligvis å bli en del av denne statistikken.

Del med facebook-vennene dine

LES OGSÅ: Slik unngår du å havne i grøfta

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer - skriv inn i kommetarfeltet under: