ny1-samboerskap-vold-F - Vil skjerpe lovverket etter høyesterettsdom

Beskyttelse mot vold i nære relasjoner skal gjelde tidligere samboerskap, mener Justisdepartementet, som nå vil skjerpe lovverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En lovbestemmelse fra 2006 har til hensikt å gjelde ikke bare tidligere ektefeller, men også tidligere samboere, slik at alle skulle få samme rettigheter og beskyttelse. Men Høyesterett slo i en dom 31. mars fast at beskyttelse mot vold i nære relasjoner ikke skal gjelde tidligere samboerskap. Det får Justisdepartementet til å se rødt.

– Dette er en oppsiktsvekkende dom. Det er ikke hverdagskost at Høyesterett så klart går mot lovgivers vilje. Jeg ble overrasket fordi jeg mener lovgiver har vært tydelig på at vernet i lovverket også skal gjelde tidligere samboere, sier statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet til Dagbladet.

Hun varsler at lovverket må endres for å unngå at høyesterettsdommen brukes som presedens i framtidige saker.

– Vold i nære relasjoner er et stort samfunnsproblem. Volden eskalerer etter samlivsbrudd. Samtidig er terskelen for å anmelde personer som står en nær høyere enn ved andre voldstilfeller, sier Aas-Hansen.

Dommen i Høyesterett satte punktum for en sak der en 50-åring var tiltalt for drapstrusler mot sin tidligere samboer. I desember 2009 ble 50-åringen frifunnet i Asker og Bærum tingrett. Påtalemyndigheten anket hele veien opp til Høyesterett der det endelige nederlaget kom. (©NTB)