Prostituerte i Oslo har flyttet innendørs etter at sexloven trådte i kraft i 2010. Markedet er større enn noensinne. (Foto: TV 2 )
Prostituerte i Oslo har flyttet innendørs etter at sexloven trådte i kraft i 2010. Markedet er større enn noensinne. (Foto: TV 2 )

Prostitusjonen har aldri vært mer omfattende enn nå

Sexkjøp-forbud skremmer verken prostituerte eller sexkunder i Oslo. Siden samme tid i fjor har 130 nye prostituerte kommet til hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forbudet mot kjøp av sex skremmer verken kunder eller prostituerte. Siden loven mot sexkjøp trådte i kraft i fjor har prostitusjonen aldri vært mer omfattende enn nå.

De tre første månedene i år (2011) har Pro Sentret hatt kontakt med 543 personer, mot 410 i samme periode i fjor. Det er en økning på drøye 30 prosent.

Med andre ord har loven mot sexkjøp som trådte i kraft i 2010 ikke hatt noen effekt totalt sett.

Økt innemarked

Utstyrt med skjult kamera møter TV 2 fire prostituerte innkvartert på en og samme adresse på Oslos beste vestkant. De sier de er fra Italia, og er her i Norge for å selge sex.

– Vi er her bare i to uker før vi reiser igjen, sier de på gebrokkent engelsk til TV 2s reporter som utgir seg for å være horekunde.

På spørsmål om husverten vet at de bruker leiligheten til å selge sex fra, er svaret klart:

– Nei, Nei, Nei ...

LES OGSÅ: Krangler om bemanning i politiet mens prostituerte arbeider fritt

Merker økningen

Daglig leder i Apartment Service, sier han ikke var klar over at akkurat disse jentene hadde tatt seg inn i hans leiligheter. Men han er kjent med at leilighetene er populære blant prostituerte, og at det flere ganger i uke er noen som prøver å leie seg inn.

– Det har vært en redusering i starten etter at loven ble innført, men i år så føler vi at det egentlig er på samme nivå som det var for to til tre år siden. Så det er jo en stor pågang nå med å få bestilt leiligheter, sier Ilir Daci som er daglig leder Apartment Service.

Han sier til TV 2 at det er et problem for utleierne å skille hvem som er prostituerte og hvem som ikke er det.

– For oss så er alle kunder. Vi kan ikke bare spørre alle driver dere med prostitusjon? Men vi har et godt samarbeid med politiet hvor både de og vi informerer om at det foregår sånn virksomhet i leilighetene og da ber vi dem flytte.

LES OGSÅ: Sexmarkedet flyttes over til nett

130 flere prostituerte enn i 2010

Så langt i år har Pro Sentret hatt kontakt 130 flere prostituerte enn i fjor på samme tid.

– Av de 543 personene i 2011 er 124 er helt nye for oss, mens det i 2010 var 74 av de 410 som var nye. Antallet nye har med andre ord økt med 68 prosent fra 2010 til 2011, sier Bjørg Norli som er fungerende seksjonssjef ved Pro Sentret i Oslo.

Når det gjelder nigerianske kvinner har Pro Sentret hatt kontakt med 207 ulike personer de tre første månedene i 2011, mot 144 i samme tidsrom i 2010. Dette er en økning på 44 prosent.

Nigerianske kvinner selger i hovedsak sex på gata. Politiet tror ikke at de mange nyankomne skyldes et økt sexmarked, men at dårlig økonomi i andre land har ført dem hit.

– Nå det gjelder sesongsvigninger så ser vi nok virkning av at de har problemer lenger sør i Europa og det er så vanskelig der nede at selv det å ha det vanskelig her oppe fremstår som mer lukrativt., sier leder for STOP-gruppa i oslopolitiet, Harald Bøhler.