Brannvesenet i Kvam sjekker brannsikkerheten hos hytteiere på Kvamskogen i Hordaland. (Foto: Sven A. Nydal / TV 2)
Brannvesenet i Kvam sjekker brannsikkerheten hos hytteiere på Kvamskogen i Hordaland. (Foto: Sven A. Nydal / TV 2)

Slik unngår du brann på hytta

150.000 hytter kan være uten fungerende brannvarsling. Den største synden er at man glemmer å kontrollere batteriet i røykvarsleren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste tre årene har 16 personer mistet livet i hyttebranner, og verdier for over 200 millioner kroner går tapt årlig i flammenes rov.

En undersøkelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norsk brannvernforening og forsikringsselskapet Tryg viser at så mange som 150.000 hytter kan være uten fungerende brannvarsling i påsken.

Lett å glemme

Oppi skismøring og påskeegg er det lett å glemme batterikontrollen av røykvarsleren.

– En ting er å ha røykvarsler, men mye viktigere er det å huske å skifte batteri. Gjør du ikke det er ikke røykvarsleren mye til hjelp, sier Arthur Strømme, brannsjef i Kvam brann - og redningstjeneste.

Brannvesenet benytter påsken til å besøke de store hytteområdene rundt om i hele landet. De fleste hytteeierne setter pris på påminnelsen om brannfaren.

– Jeg er veldig opptatt av at ting skal være i orden. Senest nå når vi kom på hytta til påsken tok jeg en sjekk, forteller hytteeier Bjørn Agasøster på Kvamskogen da han fikk besøk av brannvesenet tirsdag formiddag.

– Skal ta en sjekk

Det har vært få branner på Kvamskogen, men en påminnelse er alltid godt å få, slår hyttenabo Per Gunnar Frantzen fast.

– Hadde du skiftet batteri på røykvarsleren før du fikk besøk av brannvesenet i dag?

– Nei, jeg hadde ikke det. Det var bra de kom, så skal jeg i alle fall ta en sjekk når jeg kommer tilbake fra skituren, sier Frantzen.