Philippe Gilbert angriper på Mur de Huy og vinner La Fleche Wallonne. (Foto: TV 2)
Philippe Gilbert angriper på Mur de Huy og vinner La Fleche Wallonne. (Foto: TV 2)

Her parkerer Gilbert konkurrentene opp Mur de Huy

Philippe Gilbert vant La Flèche Wallonne og sikret seg sin tredje seier på én uke. Se avslutningen her.

Maciej Paterski (Liquigas-Cannondale), Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen – Mercator), Maxime Vantomme (Katjusja) og Matti Helminen (Landbouwkrediet) var de fire som kom seg i brudd i den andre av tre ardennerklassikere. De ledet på et tidspunkt med 17 minutter, men med 35 km igjen var de bare 2.33 foran hovedfeltet.

Stor gruppe prøvde seg
Det nærmet seg da den andre turen opp Mur de huy og flere lag begynte å støte fra hovedfeltet. Spesielt Astana var aktive og skapte litt uro, men hovedfeltet var samlet da de begynte på muren, to minutter bak bruddet. Ingen rykket opp til Huy, men i utforbakken etterpå ble det liv i leiren.

Matti Helminen sa takk for seg, men hengte seg på en gruppe på fem mann som hadde stukket fra hovedfeltet. Det var sterke ryttere som Alexander Kolobnev (Katjusja), Tejay Van Garderen (HTC), Thomas Lövkvist (Sky) og Enrico Gasparotto (Astana). Gorka Verdugo (Euskaltel) og Vasilij Kirijenka (Movistar) sluttet seg etter hvert til gruppen. Dette satte press på Omega Pharma-Lotto, som jobbet hardt for å hente dem inn.

Med 21 km igjen ble det opprinnelige bruddet kjørt inn, mens feltet lå halvminuttet bak. Selv om gruppen besto av mange solide ryttere tok hovedfeltet innpå. Lövkvist og Kirijenka gikk alene, mens resten av gruppen ble tatt igjen i nest siste bakke.

De siste hundre meterne var fantastiske. Jeg syklet foran mitt publikum, mine venner og min familie.

Gikk til angrep
Jerome Pineau (Quick Step) og Marco Marcato (Vacansoleil) tok over som angripende duo da det ble slutt for Lövkvist og Kirijenka med sju km igjen. De to ble slukt på vei opp Mur de Huy og etter at favorittene hadde følt hverandre litt på tennene angrep Omega Pharma-Lottos Philippe Gilbert og parkerte de andre.

Se avslutningen i videovinduet øverst

Belgieren var overlegen og vant sitt tredje ritt på en uke. Joaquim Rodriguez ble nummer to, Samuel Sanchez nr. 3. Allerede søndag kan Gilbert ta en ny seier. Da er det Liege-Bastogne-Liege.

- Dette var en stor overraskelse. Jeg tenkte før rittet i dag at dette måtte være det vanskeligste rittet å vinne for meg. Avslutningen er så tøff og konkurrentene, som Rodriguez, Sanchez og Contador er rene klatrere, sa Gilbert etter seieren.

- Jeg lå godt plassert fremme da vi gikk opp muren. Jeg så at Rodriguez og Contador lå litt bak. Jeg tenkte at hvis jeg angrep tidlig måtte de passere noen mann før de kom seg fri. Jeg fikk en luke og de siste hundre meterne var fantastiske. Jeg syklet foran mitt publikum, mine venner og min familie.

Med seieren topper 28-åringen UCIs liste over de beste syklistene i proffsirkuset.

Topp ti:
1. Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto
2. Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team
3. Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi
4. Alexander Vinokourov (Kaz) Astana
5. Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel-Euskadi
6. Jelle Vanendert (Bel) Omega Pharma-Lotto
7. Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek
8. Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team
9. Christophe Le Mevel (Fra) Team Garmin-Cervelo
10. Paul Martens (Ger) Rabobank Cycling Team

Her finner du fullstendig resultatliste