STORT TAP: ¿ Det er utrolig synd og et enormt tap for norsk idrett, sier president i Norges idrettsforbund, Tove Paule, til TV 2 Sporten.  (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
STORT TAP: ¿ Det er utrolig synd og et enormt tap for norsk idrett, sier president i Norges idrettsforbund, Tove Paule, til TV 2 Sporten. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Paule: – Et enormt tap for idretten

Idrettspresidenten forteller om den voldsomme respekten folk hadde for Grete Waitz, uansett hvor hun dro i verden.

Tidlig tirsdag morgen kom meldingen om at løperdronningen Grete Waitz er død, bare 57 år gammel. Waitz kjempet tappert mot kreftsykdommen i seks år, men måtte til slutt gi opp.

– Det er utrolig synd og et enormt tap for norsk idrett, sier president i Norges idrettsforbund, Tove Paule, til TV 2 Sporten.

– Hun var en stor rollemodell, og var spesielt viktig for kvinner.

– Større enn folk er klar over
Waitz er den mestvinnende norske løper gjennom tidene. Med sine ni seirer i New York Marathon og flere andre store internasjonale triumfer ble hun også en kjent navn utenfor landets grenser.

– Hun har hatt eksepsjonelt stor betydning for norsk idrett, men det er ikke alle som er like klar over hvor utrolig viktig hun var for idretten i utlandet også. Hun hadde en enorm respekt uansett hvor hun dro.

– Jeg var så heldig å få bli med da hun mottok kvinneprisen til IOK i 2010. Det var utrolig rørende da hun takket for prisen, forteller Paule.

Les også: Grete Waitz er død

Etter at Waitz fikk kreft i 2005 nektet hun å la seg knekke av sykdommen. I stedet ble hun med på å stifte «Aktiv mot kreft».

– Det som kanskje er aller mest beundringsverdig var hvordan hun kjempet videre etter at hun fikk kreftdiagnosen, mener Paule.

BLE 57 ÅR GAMMEL: Grethe Waitz måtte gi tapt for kreften.
BLE 57 ÅR GAMMEL: Grethe Waitz måtte gi tapt for kreften.

Strøm-Erichsen kondolerer
I en pressemelding føyer også helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen seg inn i rekken av dem som ønsker å kondolere.

– Det er med sorg jeg har mottatt budskapet om Grete Waitz’ bortgang. Jeg vil uttrykke min medfølelse til hennes familie. Hun var en aktiv støttespiller i arbeidet mot kreft, hvor hun var særlig opptatt av forebygging og fysisk aktivitet som en del av dette.

– For en hel generasjon, særlig kvinner, har Grete Waitz vært en motivator og viktig talsperson for folkehelsearbeidet, sier Strøm-Erichsen.