ny1-omstridt-dommer-F - Dommer anklaget for å ta parti med fedre

En dommer i Bergen tingrett anklages for å ta parti med fedre i barnefordelingssaker. Domstolsadministrasjonen mener han er uskikket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommer Tor Holger Bertelsen er satt opp som dommer i tre barnefordelingssaker før sommerferien, selv om han tidligere har blitt anklaget for å ta parti med fedre i slike saker, skriver VG.

Domstolsadministrasjonen mener Bertelsen er uskikket.

«Tor Holger Bertelsen har utvist like skjønnsom opptreden ved blant annet å uttrykke støtte til fedre i skilsmissekonflikter», skriver Domstolsadministrasjonen (DA) i et brev til Justisdepartementet.

Kongen i statsråd utnevner tingrettsdommere, og de kan kun avskjediges ved dom. Ingen dommere har blitt oppsagt på denne måten siden andre verdenskrig. I brevet til Justisdepartementet anbefaler DA-direktør Tor Langbach at dommeren skal suspenderes og avskjediges. Inntil regjeringsadvokaten har fattet sin beslutning, har Bertelsen rett til å fortsette å dømme i saker som kommer for retten.

I juni i fjor fikk Bertelsen tilbud om å søke avskjed i nåde, men han nektet.

Regjeringsadvokat Svein Ole Fagernæs vil ikke kommentere saken. Verken VG eller NTB har lykkes i å få kontakt med Bertelsen for kommentar. (©NTB)