PST sjef Janne Kristiansen under pressekonferansen etter at tre personer ble pågrepet for terrorplaner. Til høyre skjermdump fra PSTs video som skal illustrere omfanget av radikaliseringen i Norge. (Foto: Montasje)
PST sjef Janne Kristiansen under pressekonferansen etter at tre personer ble pågrepet for terrorplaner. Til høyre skjermdump fra PSTs video som skal illustrere omfanget av radikaliseringen i Norge. (Foto: Montasje)

PST tror ekstremister er i stand til å utføre terror i Norge

Flere innvandrerungdommer blir radikaliserte, opplyser PST.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets sikkerhetstjeneste mener at ekstreme islamistiske miljøer i Norge ikke lenger bare driver med støttevirksomhet til miljøer og grupper i utlandet, men at det arbeides aktivt med å bygge opp slagkraftige miljøer som kan utføre terrorhandlinger i Norge.

– Ekstreme islamistiske miljøer er mer opptatt av å opparbeide seg faktisk operativ kapasitet, heter det i rapporten PST1011 som ble lagt ut på nettet mandag.

Har registrert trendskifte

Disse utgjør dermed både en direkte og indirekte trussel mot Norge, ved at de er villilge til å bruke erfaringene sine til det som kalles «operativ virksomhet».

Kommunikasjonssjef Trond Hugubakken bekrefter at PST har registrert et trendskifte i trusselbildet de siste årene.

– I tidligere trusselvurderinger har vi løftet frem støttevirksomheten og det at Norge er brukt som et land å skjule seg i. Men nå ser vi at det å ha «operativ kapasitet» – å kunne ha muligheten til å utføre terrorhandlinger – trer frem i miljøene, sier Hugubakken til tv2nyhetene.no.

PST har tidligere opplyst at personer bosatt i Norge får terrortrening i utlandet, og Hugubakken sier at det blant disse kan finnes personer som reiser for å skaffe seg kunnskap til å utføre terrorhandlinger.

– Pågripelsene vi hadde i fjor sommer, hvor en av dem tilsto terrorplaner mot mål i Norge, er en sak der vi ser at man hadde opparbeidet seg en viss operativ kapasitet. Vi ser også at det er økt reisevirksomhet til konfliktområder, og at noen reiser for å skaffe seg operativ kapasitet, sier Trond Hugubakken.

I august i fjor ble flere detaljer fra etterforskningen av de tre terrorsiktede Mikael Davud, David Jakobsen og Shawan Bujak kjent.

Ifølge nyhetsbyrået AP hadde den terrorsiktede uiguren Mikael Davud epost-kontakt med al-Qaida i Pakistan, og Davud skal i epostene ha søkt om veiledning til å lage bomber.

Flere med islamistsympatier

PST har samtidig registrert at et økende antall personer har islamistiske sympatier, og at det blant disse finnes noen som er villige til å ty til vold.

– Gjennom en radikaliseringsprosess har de imidlertid kommet til at det er legitimt å ta i bruk voldelige virkemidler for å fremme en ideologisk overbevisning, skriver PST i rapporten.

– Det er ikke grunn til å heve trusselnivået, men utgjør likevel grunn til bekymring, sier Hugubakken.

I en video PST la ut på YouTube mandag opplyses det at islamistisk radikalisering, som hittil har vært et marginalt fenomen i Norge, er blitt mer utbredt.

Griper om seg blant innvandrerungdom

– Personer født og oppvokst her i landet har vært lite fremtredende i terrorrelaterte saker knyttet til ekstrem islamisme. De siste årene har det imidlertid vært indikasjoner på at dette er i ferd med å endre seg. PST ser at radikalisering griper om seg, særlig blant unge med minoritetsbakgrunn, heter det i videoen.

Ekstreme miljøer i Norge bruker i større grad sosiale medier for å spre budskapet sitt, sies det videre.

Bruker Facebook

– Det har vært en økende spredning av ekstreme islamistiske ideer blant norske brukere av Facebook og diskusjonsfora. Motsetningene har hardnet til, den siste tiden har flere grupper og personer markert seg og blitt synlige i hissige debatter på internett.

– Til nå har spredningen av ekstreme islamistiske holdninger foregått på tradisjonelle arenaer. I dag ser vi at internett og økt bruk av sosiale medier har skapt nye plattformer for radikalisering. Personer med radikale meninger kan lettere få kontakt med ungdom, og utnytte deres frustrasjon, heter det i videoen.

Se videoen her: